Bogdan Mușat: Infrastructura rețelei de apă din Roman – Probleme majore și rezolvări

Vorbind de schimbări, există foarte mari probleme pe infrastructura din județ, în special în aglomerările urbane, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roman – unde există din ce în ce mai multe sistări ale furnizării serviciilor din lipsa apei. Cum explicați acest lucru unor oameni din Roman, care au apa lângă ei? Ce se întâmplă? (Robert Iosub – Ziar Piatra Neamț)

„Probleme sunt în fiecare zonă de operare a noastră, atât la Roman, Zona Est, cum este cunoscută, atât la Târgu Neamț – Zona Nord, cât și la Piatra Neamț – Zona Sud. Începem cu Romanul, da, acolo sunt probleme din cauza secetei, în primul rând. Seceta, coroborată cu expirarea conductei de aducțiune din captarea Pildești-Simionești, care și acea conductă este „ciur”, clar duce la pierderi și la a nu avea capacitatea de a capta apa necesară. Pierderile reale estimate sunt undeva la 65-70%.”, a transmis Bogdan Mușat, directorul ApaServ.

Deci la Roman, trei sferturi din apa care ar trebui să ajungă la oameni, o pierdeți pe drum.

„Acolo am avut și o delegație din partea echipei Jaspers (…), care au zis: oameni buni, voi trebuie să reabilitați captarea și trebuie să intrați în interiorul sistemului să schimbați major din distribuție, pentru că pierdeți foarte multă apă.”

Și administrația, la dumneavoastră înțeleg cum se pune problema, dar administrația locală din Roman, nu puteți colabora cu ei? Nu pot să schimbe ei conducta principală care le face atâtea necazuri?

„Nu pot să zic că nu am colaborat cu administrațiile publice locale sau cu Municipiul Roman sau cu Orașul Târgu Neamț sau Municipiul Piatra Neamț. Cu toate UAT-urile am avut dialog pe aspectul acesta. Dar, din păcate, v-am spus, investițiile pe infrastructura de distribuție a apei sunt foarte mari, iar în momentul în care începem și asfaltăm niște străzi sau venim și facem niște trotuare, sau venim și facem niște spații verzi, locuri unde avem și conducte, cred că ar trebui cei care proiectează aceste investiții să se gândească și la faptul că dacă merită să asfaltezi, iar mâine poimâine să avem o avarie și să spargem.”

Dar nu au nevoie de aviz de la dumneavoastră?

„În momentul în care avem investiții majore de genul acesta, e clar că trebuie să respectăm legea 50/1991 privind autorizarea construcțiilor. La noi când vin să solicite aviz, clar că le explicăm situația conductelor, avem exemplul din Piatra Neamț cu mobilitatea urbană, unde le spunem necesită înlocuire sau nu necesită înlocuire, le arătăm gradul de uzură a acelei conducte sau dacă este expirată conducta, le explicăm acest aspect.”

Ajungem și la Piatra Neamț, dar vreau să lămurim mai întâi problema de la Roman, pentru că acolo treaba este și jucată foarte mult politic această problemă, iar oamenii nu mai înțeleg pentru că privim informații contradictorii din toate direcțiile. Ce ar trebui făcut la Roman, nu să devină totul perfect, dar să nu mai stea oamenii zile întregi fără apă? Care ar fi investiția care ar trebui făcută? Cât ar costa și ce?

„Unele investiții pe care le avem prinse noi, ca și operator, din fonduri ID, sunt reabilitarea străzii Anton Pann, a străzii Libertății, am convenit cu cei de la primărie să facă partea de sectorizare care să ne confere un grad mai mare de a depista pierderile și locul unde trebuie să acționăm să înlocuim tronsoane de conductă, zic eu că este un inceput bun, dar încă o dată atrag atenția, în momentul în care facem reabilitări de străzi, de trotuare, de spații verzi, trebuie să ținem cont că pe acolo trec acele tronsoane unde se fac reabilitări, neapărat trebuie să înlocuim conductele de apă care se pot avaria.

Conducta principală de apă care face probleme Romanului, ce lungime are?

„Cred că undeva la 13 kilometri dacă nu mă înșel. Este cuprinsă în reabilitare totală prin înlocuire în programul de infrastructură mare, pe POIM. Nu știu exact să vă dau suma, dar este destul de costisitoare. Noi am avut niște intervenții anul trecut, în captarea Pildești-Simionești, avem și anul acesta prinsă investiție acolo, undeva la 500 metri liniari, să venim să reabilităm conducta astfel încât să mai reducem din pierderi și să reușim să mai captăm 5-10 mc de apă pe oră, este foarte mult pentru noi și unde avem pierderi majore intervenim prompt, numai că nu suntem înțeleși în sensul că trebuie să avem răbdare pentru că intervenția pe o conductă de apă sub presiune, fie ea și de doi bari sau de un bar și jumătate necesită multă atenție și mult timp. Avem golire de rețele, avem vane care nu au fost schimbate de mult timp, program pe care l-am început anul trecut și îl continuăm și acum să ajungem la un parametru care să ne permită astfel încât să tronsonăm numai pe o bucățică să nu sufere tot orașul Roman, să nu sufere întreg cartierul x sau y, să sufere numai străduța respectivă unde avem punctual avariile respective.”, a mai transmis directorul companiei.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy