Casa vornicului Done, fostă Liceul de Artă, azi Casa Sergiu Celibidache

  • Casa Sergiu Celibidache este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Roman.

 

Casa a rămas în urma sistematizării din anii ’80 fără lotul inițial. Este o casă cu bolți semicilindrice și cu pivnițe suprapuse. La rândul său și parterul are bolți semicilindrice, etajul are tavanul susținut de grinzi metalice. La etaj ferestrele s-au păstrat pe partea de vest și în parte pe cea de est. Ordonanță și decorații neoclasice formate din: bosaje, coloane adosate la etaj, cornișe la fronton. Decroșeul traveei mediane este încadrat la etaj de balcoane cu parapet și stâlpi de fier forjat. Ferestrele sunt terminate la partea superioară în segment de cerc pleoștit la etaj, cu buiandrug la parte. Acoperișul este în patru ape cu pantă mică. Familia căminarului, vornicului și apoi spătarului Grigore Done, originară din Muntenia, se stabilește la Roman, unde în anul 1825 cumpără casa de pe str. Calistrat Hogaș, nr. 6, casă ce îi va purta numele. Grigore Done se remarcă prin construirea bisericii Sf. Gheorghe și prin participarea alături de alți delegați ai orașului la negocierile purtate cu episcopul Veniamin Ruset în cursul anului 1844, negocieri în urma cărora locuitorii obțin răscumpărare vetrei târgului în schimbul unor moșii. În 1912, în această casă, se naște Sergiu Celibidache.

  • Legenda spune că vornicul Done i-a vândut casa unui boier (Stan) și că următorul proprietar a fost tatăl lui Sergiu Celibidache. Dar nu pentru că boierul Stan a vândut-o, ci pentru că tatăl lui Celibidache, ofițer de cavalerie, ar fi salvat de la moarte copilul boierului, iar acesta, în semn de recunoștință, i-a dăruit imobilul. În 1912, pe 28 iunie, în această locuință se năștea Sergiu Celibidache. Familia sa a mai locuit la Roman aproximativ șase luni, după care s-a mutat la Iași.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy