”Câte-n lună și în stele” …..un spectacol de nota zece
Festivalul de teatru „Pledez pentru TINE(RI)” a fost deschis duminică de un regal actoricesc susținut de marii artiști ai scenei românești, Horațiu Mălăele și Ion Caramitru, care au fost acompaniați vocal și instrumental de artistul Adrian Naidin.
Pe scena simplă, fără decor, actorii au pus în scenă un dialog al poeziei, completat excepțional de gravitatea notelor muzicale redate de violoncel. Publicul prezent a putut remarca stilul mucalit și umorul sec, definitoriu pentru Mălăele, dar și stilul romantic, uneori jucăuș, redat de Caramitru. Recitalul celor două vedete a purtat auditoriul printr-un periplu presărat cu poezii de Emil Brumaru, Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, George Topîrceanu, fragmente din spectacolele anterioare, dar și cu momente de improvizație savuroase. De asemenea, totul a fost întregit de piesele muzicale oferite de tânărul violoncelist, momente ce au fost neprețuite. Acesta a comunicat cu publicul din sală și l-a invitat să cânte alături de el o canțonetă italienească.
Trioul bine închegat a știut să implice publicul care a fost receptiv, a râs și a aplaudat la scenă deschisă. Toate aceste lucruri nu s-ar fi putut realiza dacă între artiști nu ar fi existat acel sentiment de prietenie, colegialitate și admirație reciprocă.
A fost o seară magnifică, care i-a făcut pe cei prezenți în Sala Mare a Teatrului Tineretului să uite de frigul și vremea urâtă de afară.
După spectacol, Ion Caramitru și Adrian Naidin au sta de vorbă, pentru câteva clipe și cu presa. Horațiu Mălăele a preferat să nu facă niciun comentariu, știindu-se faptul că îndrăgitul actor este foarte zgârcit cu declarațiile în presă.
Ion Caramitru:
„Totul a fost întâmplător. Acum 4 ani, la Festivalul Național de Teatru, când în sectorul care se se numea atunci „Divanele Festivalul Național de Teatru” l-am invitat pe Horațiu să facem un dialog între noi, despre viață, despre teatru. După care a apărut Naidin, iarăși întâmplător, la o Conferință a Teatrului Național pe care a ținut-o mătușa lui, la care el a contribuit muzical. Când l-am văzut am zis: ”Iată omul” și l-am rugat… și de atunci lucrăm împreună!”
Adrian Naidin:
Despre munca colaborarea cu Horațiu Mălăele și Ion Caramitru : „A fost o ocazie uriașă de a mă bucura de o experiență artistică extraordinară în care se dăruiește suflet și se împarte suflet. Sunt fericit.”
Despre Piatra-Neamț: „Am fost profesor de violoncel la filiala din Piatra-Neamț a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, înainte de 2000. Îmi plăcea să merg în Pădurea Albu, pe care o tot taie nebunii ăștia, mergeam și mă plimbam ore întregi prin pădure, dar veneam și la teatru.”
Proiecte de viitor: „Compun o simfonie acum, este a 4-a lucrare simfonică. Au mai fost câteva cântate și în festivalul George Enescu și de orchestrele din București. Compun și simfonic, compun și jazz, am avut un proiect de jazz pentru un film american (Charlie Countryman) propus și nominalizat la Festivalul de film de la Berlin, chiar și un proiect de rock cu influențe românești.
În orice fac în muzica cultă, chiar și în rock, încerc să-mi pun amprenta, acea lacrimă, acel râs-plâns.”