CONCRET: Cum și când se va rezolva problema apei în Roman

Despre problemele cu furnizarea apei în Muncipiul Roman am discutat în cadrul unei emisiuni cu Vlad Angheluță, directorul Companiei Apa Serv:

R: Cum o să procedați la Roman, care sunt soluțiile?

V.A: Este în planul POIM aducerea unei conducte pe un anumit traseu până aproape de Roman, dar Romanul rămâne cu captarea Pildești-Simionești care este în continuare o problemă. S-au reactivat și acolo problemele și era previzibil în contextul secetei de anul acesta să se întâmple la indigo (…). Am avut un episod foarte problematic în care debitele pe apa pe care o luăm de la Apavital (de la Apavital suplinim nevoia de apă a municipiului și a zonelor aferente) – debitele la ei au scăzut foarte mult, la 30% față de cât ne livrau iar discuțiile cu ei au aceleași probleme pe drenul captării de la Timișești. (…) Soluția logică este să mergi pe partea de investiții și să-ți repari rețelele de distribuție, dar acolo efortul este cel mai mare ca bani, este imposibil de găsit finanțări ca să reparăm rețele de distribuție într-un timp scurt.

De asta urgența este măcar să avem apă, să aducem apa în rezervoarele din zonele urbane cu toate că este anapoda – dar un plan de investiții pentru schimbarea unei rețele de distribuție este un plan multianual, se face pe minim 5 ani dacă e să vorbim strict pe zona Romanului și nu a fost pus niciodată în practică la nivelul județului Neamț ca preocupare majoră. De aceea mă întorc la ce am spus înainte, cum vom construi bugetul anului 2024 și cum ne vom duce pe fiecare UAT proprietar de rețele, să ne întindem unul altuia o mână să găsim soluții pentru că lucrurile acestea nu mai suportă amânare.

Din programe europene care vin la finanțare nu se rezolvă decât 30% din problema apei în județul Neamț și lumea trebuie să înțeleagă – factorii decidenți, toți primarii. Eu am vorbit cu ei, cu pași mici dar siguri se constată îmbunătățiri. Și în Municipiul Piatra-Neamț, și în Municipiul Roman – am primit chiar acum o intenție a municipiului Roman pentru o contractare a unui împrumut, vorbim de buget local, prin care să-și mai rezolve din probleme acolo unde este cazul, vorbim despre o sectorizare, vorbim despre debitmetrie. S-au instalat debitmetre la Roman, știm și noi ce apă curge în sistem și putem după sectorizare să vedem unde mai pierdem ca să identificăm bine pierderile. Sunt investiții mari – tu trebuie să știi în primul rând ca operator la orice oră din zi și din noapte care-ți sunt nivelele în rezervoare, unde nu-ți funcționează pompele, care vane nu se închid. Ideal ar fi să sectorizezi, să poți face o închidere alternativă pe cartiere, lucru care ne lipsește, ne-a lipsit și ne va lipsi în continuare.

Întregul material video poate fi urmărit mai jos:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy