Consiliul Local Roman – Locuri de joacă pentru copiii cu dizabilități – Amendament PSD Roman

În cadrul ședinței de Consiliu Local, în Municipiul Roman s-a discutat despre un proiect suplimentar privind amenajarea unor locuri de joacă incluzive, prin amplasarea unor echipamente de joacă universale sau incluzive, care să fie potrivite și micuților cu dizabilități. Amendamentul depus de grupul PSD a stârnit o întreagă dezbatere în cadrul ședinței, însă până la urmă se pare că s-a ajuns la un consens.

Dat fiind faptul că proiectul a fost adăugat pe ordinea de zi pe suplimentare, amendamentul a fost făcut de întregul grup parlamentar PSD, însă pentru că nu am avut timp suficient l-am depus doar în numele meu. Pentru că noi întotdeauna am fost preocupați de persoanele cu dizabilități, am depus acest proiect pe ordinea de zi și am adăugat un amendament. Cu permisiunea dumneavoastră am să dau citire acestui amendament astfel încât să să audă toți colegii să dea un vot în cunoștință de cauză. La art. 1, în afară de textul pe care îl aveți inițial, vă prezint textul modificat: „amenajarea anuală cel puțin a unui loc de joacă pentru copiii cu dizabilități”, adică noi dorim amenajarea și montarea acestor echipamente în toate parcurile din întregul oraș, pentru că nu putem să facem discriminări pentru copiii din diferite zone din oraș și dorim amenajarea, încă o dată spun, a acestor facilități în toate parcurile din oraș.”, a declarat consilierul PSD

Recitind textul amendamentului, acesta a explicat că „în toate parcurile deja existente, dorim montarea acestor facilități în toate parcurile din oraș.”.

La art.2 din amendament se menționează: „Se aprobă amenajarea cu până la 25 la sută a suprafeței spațiilor de joacă amenajate conform art. 1, adică diminuarea de la 50 la 25 la sută pentru că amenajăm fiecare loc de joacă și atunci nu se impune amenajarea cu 50 la sută a doar două locuri de joacă, i cu 25 la sută a tuturor locurilor de joacă”.

Viceprimarul municipiului Roman a transmis că: „Trebuie să vin cu perspectiva inițiatorului, mă bucur să văd că există susținere. În municipiul Roman există 230 de copii cu dizabilități conform referatului de aprobare a proiectului. Copii care, constatăm în baza raportului întocmit de aparatul de specialitate a primarului , sunt deserviți în acest moment de un singur echipament în oraș, care este amplasat în Parcul Municipal deși au fost achiziționate două astfel de echipamente dar probabil s-au pierdut instrucțiunile din cutie și de asta nu s-a reușit montarea celui de-al doilea echipament. Cum spăuneam, mă bucur că există susținere și din partea colegilor de la alte partide pentru că persoanele cu handicap nu sunt un subiect cu culoare politică și oamenii cu dizabilități merită o viață normală, mai ales copiii cu dizabilități merită o viață normală ca să poată deveni adulți integrați social. Sunt de acord că ar trebui dotare toate parcurile de joacă din oraș, sunt pe domeniul care deservește publicul general, nu în curțile unităților de învățământ sau în alte locații, sunt peste 40 de locații, asta înseamnă, conform amendamentului dumneavoastră, că peste 40 de ani vom avea astfel de dotări în tot orașul. Nu vă contrazic propunerea. La punctul 2 nu se referă la ce am propus noi. Noi am propus în forma inițială a proiectului majorarea suprafeței existente a spațiilor din parc și Biserica Armenească, adică de la 200 de metri a acestor locuri de joacă la 300 de metri pentru a exista în continuare același nivel de confort pentru că dacă înghesuim echipamentele de joacă pentru copiii cu dizabilități între celelalte echipamente, n-o să mai fie acces nici pentru copiii cu dizabilități nici pentru ceilalți. Echipamentele pentru copiii cu dizabilități necesită acces special și mai mulot spațiu, de asta am propus majorarea suprafețelor celor două locuri de joacă cu 50 la sută (…) Le propun colegilor mei din USR să acceptăm amendamentul dumneavoastră ca să fim siguri că există susținere pentru acest proiect pentru că ne pierdem în detalii politice și în a cui idee este mai bună și ajungem să nu ne înțelegem la o formă a proiectului și să nu mai treacă proiectul. Dar problema este în continuare, asa că le propun colegilor să acceptăm propunerile dumneavoastră din amendament (…). Repet, când ridicați mâna să votați acest proiect, gândiți-vă că în Roman există 230 de copii cu dizabilități care sunt deserviți de un singur echipament de joacă. Mulțumesc!

Consilierul a adăugat: „Vă rog să îmi permiteți, nu vreau să lungesc discuția. Eu vă mulțumesc că sunteți de acord cu propunerea noastră. Vedeți, tocmai aici este diferența dintre USR și PSD, dumneavoastră vă adresați doar la două locuri de joacă din oraș, ați luat-o pe alese, că peste 40 de ani, putem propune anul viitor două, și dacă le votați la buget, atunci vor fi și mai multe. USR de referă doar la două locuri, PSD se adresează la toată comunitatea. Iertați-mă, nu putem să facem în doar două locuri, așa cum ați spus, nu putem avea 230 de copii cantonați în doar două locuri de joacă, nu sună ok, de asta am cerut să lărgim baza și să facem peste tot în oraș. Vă mulțumesc încă o dată pentru susținerea amendamentului nostru.

În final, pe lângă toate discuțiile, consilierii au votat amendamentul și proiectul în sine, înregistrănd majoritate de voturi pozitive și doar două abțineri.

Instalarea unor astfel de locuri de joacă ar trebui să se întâmple în toate localitățile din Neamț.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy