Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Constituția garantează libertatea de a protesta, atât timp cât manifestarea are un caracter pașnic

pasnic

ARTICOLUL 39 [CONSTITUȚIE]

Libertatea întrunirilor

Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

Libertatea de întrunire este un drept fundamental, prevăzut de Constituție, atât timp cât se desfăşoară în mod paşnic. Pe această cale, facem un apel către toți cei care au ales să se exprime în spațiul public, să o facă în mod paşnic, cu respectarea legii.

În România au avut loc mai multe proteste spontane pe fondul ordonanțelor de urgență adoptate de Guvern și în zilele urmatoare se anunță alte proteste, majoritatea autorizate. Măsurile de ordine vor fi asigurate de jandarmi, iar pentru a evita orice fel de conflicte sau sancțiuni forțele de ordine fac apel la populație pentru ca aceste manifestări să se desfășoare civilizat și fără tendințe spre agresiuni sau distrugeri.

De asemenea, știute fiind manipulările emise de o parte sau de cealaltă a taberelor în spațiul public, recomandăm manifestanților să participe la astfel de proteste în cunoștință de cauză, după ce au citit textul ordonanțelor, după o documentare individuală cu privire la efectele acestora, după o informare cu privire la consecințele nerespectării principiului de protest pașnic.

Îi rugăm să renunțe câteva momente la „documentare” prin intermediul TV sau facebook și să își asume un studiu individual asupra a ceea ce se întâmplă în România în aceste momente. Multe dintre proteste au iz politic, sunt organizate de unii lideri locali sau de rang înalt și încearcă manipularea maselor pentru un anumit scop.

Dacă ieșiti la proteste, iesiți din convingere, pentru că așa vă spune conștiința, intuiția și pentru că ați ajuns la concluzia că aceasta este soluția de ieșire din criză. Protestați conștient și nu vă lăsați manipulați. Există posibilitatea să fiți îndemnați și la acte de violență. Astfel de acte sunt sancționate de lege și nu aduc niciun folos nimănui. Ieșiți în stradă civilizat, spuneți-vă în mod public nemulțumirea, participați la o manifestare cu oameni conștienți de ce protestează, convinși că aceasta este calea cea dreaptă.

Democrația se poate susține prin astfel de manifestări, dar cel mai bun mod de a demonstra puterea poporului este de a participa la vot. Cu o prezență la vot a românilor sub 50% la alegerile din 2016, ne punem fireasca întrebare dacă protestele de astăzi sunt legitime sau nu. Constituția, însă, e de partea manifestanților.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *