De câțiva ani, cetățenii dintr-o comună se plâng de mirosuri insuportabile. Ce spune Garda de Mediu Neamț

La redacția noastră au ajuns mai multe sesizări de la localnicii din comuna Săbăoani, zonă în care se află ferme de porcine. Oamenii ne-au spus că mirosul provenit de la degajarea gunoiului rezultat din dejecții pe terenurile agricole este de cele mai multe ori insuportabil, fiind nevoiți să stea în interiorul locuinței cu geamul închis.

Situația se pare că este una destul de veche, de câțiva ani. Ni s-a comunicat faptul că s-au făcut mai multe
sesizări la Garda de Mediu, s-au făcut și verificări, însă se pare că legislația permite aceste acțiuni într-un anumit interval al anului și doar în anumite condiții. Chiar și așa, unii localnici ne-au spus că s-au distribuit dejecții și în perioada Crăciunului, iar într-o anumită zonă au văzut cum băltesc dejecțiile mai multe zile la rând, emanând miros.

Chiar dacă fermele sunt situate la o distanță rezonabilă de zonele rezidențiale, am primit imagini care arată dejecții aruncate chiar lângă gardul locuințelor, imagini mai vechi și mai noi (în mare parte din primăvara anului 2022).

Pentru a lămuri situația, am solicitat Gărzii de Mediu să ne explice care sunt prevederile legislative care arată clar modul prin care se permite eliberarea acestor dejecții în zonele agricole și ce măsuri a luat instituția în urma controalelor efectuate pe raza comunei Săbăoani.

Pe parcursul anului 2022 au fost înregistrate mai multe sesizări referitoare la disconfortul generat de împrăștierea dejecțiilor animaliere pe terenurile agricole din zona satului Traian, comuna Săbăoani. Toate sesizările au fost soluționate în termenul legal.

Conform Codului de Bune Practici Agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, aprobat prin Ordinul nr. 333/165/2021, emis de Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii, intrat în vigoare la data de 3.08.2021, perioada de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor organice și chimice pentru localitățile din zonele de deal din care face parte și UAT Săbăoani este de la 10 noiembrie până la 20 martie anul următor.

Dejecțiile provenite de la fermele de creștere a porcilor sunt transportate pe bază de formular de încărcare/descărcare deșeuri nepericuloase. Transportul și împrăștierea dejecțiilor lichide utilizate ca fertilizant sunt făcute de către fermier, cât și de societățile care se ocupă de creșterea suinelor care pun, de asemenea, la dispoziția societății agricole și analizele fertilizantului.”, informează Garda de Mediu Neamț.

Pentru prevenirea producerii unor situații de încălcare a prevederilor Codului de bune practici agricole, în sarcina fermei de porcine au fost dispuse măsuri cu termene, respectiv: instruirea personalului de exploatare a mijloacelor auto destinate transportului de dejecții animaliere, privind responsabilitățile legale din domeniu, inclusiv privind perioadele de interdicție privind distribuirea dejecțiilor animaliere pe terenurile agricole și transmiterea documentelor la Garda de Mediu Neamț precum și respectarea perioadelor de interdicție privind distribuirea de îngrășiminte organice pe terenurile agricole pentru prevenirea poluării apelor cu nitrați din surse agricole.

De asemenea, în urma controalelor efectuate la fermierii care utilizează dejecții animaliere ca fertilizant organic s-au dispus măsuri vizând interzicerea aplicării de gunoi de grajd în perioada 10 noiembrie – 20 martie conform Codului de bune practici agricole. Aplicarea dejecțiilor lichide fermentate pe sol se va face ținând cont de condițiile meteorologice și starea solului. În cazul aplicării la suprafața solului, se va evita împrăștierea pe timp cu vânt, cu soare puternic, în timpul ploilor și încorporarea imediată în sol a dejecțiilor lichide fermentate, dar nu mai târziu de 24 de ore de la administrare.

Întrucât cetățenii ne-au semnalat faptul că de ceva timp se tem să mai sesizeze oficial aceste aspecte prin petiții la Garda de Mediu, deoarece ar fi fost amenințați de unii angajați că vor fi dați în judecată dacă mai deranjează autoritățile, instituția ne-a comunicat: „În situația în care vor mai fi sesizări pe această temă, echipa de permanență va fi delegată să efectueze, în regim de urgență, verificaea pe teren. De asemenea, zona va fi supusă unor verificări inopinate și vor fi vizați și alți producători de dejecții”.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy