Despre problemele cu apa în Roman – ce soluții sunt

Municipiul Roman se confruntă de ani buni cu probleme majore în ceea ce privește furnizarea apei – dovadă stau multiplele intervenții și perioadele interminabile în care cetățenii nu au acces la apa potabilă. Ce se întâmplă de fapt:

Romanul – din punctul în care a început să se dezvolte ca centru industrial, în perioada comunistă – a început să aibă probleme constant cu apa pentru că acea captare de la Pildești – Simionești este subdimensionată, a avut un debit subdimensionat de la început. Eu cunosc foarte bine realitatea studiilor făcute acolo încă din 1960, s-au făcut studii succesive din 10 în 10 ani, debitele tot au scăzut ajungându-se la situația critică de astăzi care are mai multe cauze: o dată că debușeul este scăzut (n.red:  Ieșirea dintr-un defileu a unei ape curgătoare, a unei șosele etc.), apa curge dinspre uscat spre albia Moldovei, din păcate, Moldova este într-un debit multianual în scădere, nu ne ajută acele viituri care vin și lasă în urmă un talveg coborât (n.red:  linia care urmează partea cea mai joasă a albiei unui curs de apă sau a unei văi și care unește între ele punctele cele mai adânci ale albiei unei ape curgătoare sau ale unei văi uscate), talvegul coborât în abordarea altora are și alte cauze dar asta este mai puțin important. Facem tot posibilul să asigurăm apă în zona puțurilor dar nu este suficient fără o lucrare continuă de decolmatare.

(…) Trebuie să fim constructivi – soluția nu este să cumpărăm apă de la APAVITAL. Sunt acum într-o procedură de a găsi o soluție, de a face o compensare pentru că noi suntem vecini în captările de la Preotești pe râul Moldova și să compensăm acea cantitate de apă pe care noi o suplimentăm pentru municipiul Roman din conducta care duce spre municipiul Iași. Eu sper ca-ntr-o lună-două să găsim o soluție ca să echilibrăm această balanță și să nu mai trebuiască să plătim facturile acestea mari. Soluții reale de schimbat ceva strict pe captare există dar trebuie gândită o captare de suprafață care poate fi pe Siret sau poate fi pe Moldova pentru că municipiul este la confluența a două râuri.

(…) Eu zic că în maxim 4-5 ani de zile și cu concursul larg al autorităților locale trebuie să rezolvăm problema. Toată lumea aruncă pisica în curtea Apa Serv – dacă e să vă fac un calcul apropo de acele investiții pe care Apa Serv „nu le face” vă spun că de la 2003 operatorul economic s-a inființat, din 2009 implementează programe și avem peste 600 de milioane de Euro până acum investiți în infrastructura de apă și canal – pe toate programele. Noi suntem obligați de lege să acționăm în context județean, suntem obligați să deservim populația județului pentru că avem două directive mari de respectat: cea de apă și cea de apă uzată, în care trebuie să conformăm atât zona urbană cât și zona rurală – de asta există și acel tarif social care se practică și care este unic – tarif care pe unii îi ajută, pe alții…îi încurcă, a declarat Vlad Angheluță, directorul general al companiei Apa Serv.

Întregul material video poate fi vizionat mai jos:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy