Despre tariful la apă și problemele majore din zona Roman și Târgu Neamț cu Vlad Angheluță, directorul Apa Serv

Despre tariful apei și problemele care par fără de soluție la Târgu Neamț și Roman am discutat într-o emisiune cu Vlad Angheluță, directorul Companiei Apa Serv:

R: Prețul la apă. Ați făcut un preț la apă nici mare, nici mic, nici bun, nici rău. Vă spun cum văd eu lucrurile: e ca și cum aș împrumuta eu acum 3000 de Euro să îmi cumpăr o mașină. Îmi iau de fapt o tablă de 3000 de euro, nu o mașină. Deci nu l-ați mărit ca lumea, să aveți pentru investiții, ați mers într-o zonă care nu vă permite mai mult decât supraviețuirea.

V.A: Așa cum a fost poezia din trecut cu Angheluță care și-a mărit salariul, așa tot Angheluță a fost nevoit să acționeze sub imperiul unor prevederi legale și când am fundamentat acest nou preț – de fapt această nouă strategie, pentru că vorbim de prețuri care au proiecții pe 4 ani, de la 1 ianuarie se va modifica iarăși prețul la apă foarte puțin, undeva la 6% – am luat în calcul, ce pot să pun, ce-mi permite legea să pun acolo, și am pus costurile aferente producerii unui metru cub de apă și epurării unui metru cub de apă uzată aferente anului 2022. Este pe legislație și asta nu o putem schimba noi la companie, noi doar avem obligația să fundamentăm aceste prețuri. (…). Nu are cum Anghleluță să facă discreționar prețul la apă.

R: Și atunci cum veți investi în rețeaua care e ciur?

V.A: Cu puținul care există prins în preț tarif la capitolul „fond de idee/fond de dezvoltare”, cu ăsta lucrăm. Nu avem altul.

R: Am făcut un calcul și din calcul reiese că v-ar trebui vreo 2000 de ani să schimbați rețeaua.

V.A: Exact, pentru că n-o putem face niciodată singuri, trebuie să o facă TOATE UAT-urile.

R: Și nu e nimeni care să își asume niște decizii radicale la Apa Serv?

V.A: Nu, e vorba aici de o politică care se face la nivel de reglementare la nivel național ANRSC. Eu vă spun că nu fac prețurile discreționar și nu aș putea pune de exemplu, în cazul meu, un preț de 10 lei la apă și 10 lei la apă uzată pentru că nu-mi permite legea. (…). În 2024 vor fi și niște bani pentru mentenanță pentru că aici vorbim în primul rând de asigurarea funcționării și puțini bani pentru modernizare, atât în fonduri proprii, cât și în fondurile destinate bunurilor de retur.

Atunci când construim – și suntem în proces de a construi – în planul de investiții pentru 2024 vom merge cu fiecare dintre UAT-uri la masă și le vom solicita și lor fonduri pentru ce nevoi există la nivel local pe bunurile lor proprii, și aici mă refer la conducte, la stații de pompare, stații de epurare ș.a.m.d. Acolo unde nevoia de investiții depășește bugetul – și o va depăși tot timpul – eu întind o mână tuturor celor cu care lucrăm unde operăm. Trebuie să le spun: asta e nevoia companiei, compania nu poate să-și permită decât 3% să investească anul ăsta, restul vă rugăm frumos să luați în considerare să includeți în bugetele dumneavoastră de investiții pentru 2024.

Este o practică folosită deja și anii trecuți, dar acum cu siguranță toate UAT-urile proprietare ale acestor rețele vor primi notificări de la Apa Serv și solicitări de a fi incluse în planurile de investiții ale fiecărei localități aceste bunuri foarte importante pentru funcționarea în condiții normale a societății. Deci, vorbim aici de conducte de distribuție, de rezervoare, de conducte de aducțiune, de stații de pompare și de pompe. Dacă împărțim efortul ăsta în comun, și fiecare UAT va înțelege, încet încet lucrurile se vor așeza.

R: Cum se va rezolva pe partea aceasta cu Roman și Târgu Neamț unde aveți cele mai mari probleme?

V.A: Foarte simplu – efectiv printr-o bună colaborare, să înțeleagă și UAT-urile respective ca la secțiunea de dezvoltare să fie alocate mai multe sume în sectorul de apă și canal.

R: Nu au bani.

V.A: Nu există. Trebuie luați bani din altă parte și să nu uităm că în județul Neamț avem deja o prioritate majoră pentr apă/canal și pentru sănătate. Lucrurile acestea nu mai pot fi ignorate și toate planurile care s-au făcut pe alte coordonate trebuie de urgență recalibrate pentru că altfel nu se mai poate. Aceste conducte într-adevăr dacă ajungem noi să le găsim topite în pământ, cu siguranță vor fi un pericol pentru toată lumea – vorbim de sănătate publică aici (…).

Materialul video poate fi urmărit mai jos:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy