Doina Cornea, cea mai cunoscută disidentă a regimului comunist, a încetat din viaţă

Doina Cornea, cea mai cunoscută disidentă a regimului comunist, a încetat din viaţă. Anunţul a fost făcut pe Facebook, vineri dimineaţă, de jurnalistul Dorin Chioţea.

Fosta disidentă a regimului comunist a murit, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 89 de ani, fiind bolnavă de mai mult timp.

Doina Cornea a luptat pentru respectarea drepturilor și libertăților omului, difuzând proteste și răspândind manifeste de solidaritate. După revoluție, a participat la fondarea Forumului Democrat Antitotalitar din România, iar ulterior a pus bazele Grupului pentru Dialog Social, a Alianței Civice și a Fundației Culturale Memoria. A primit numeroase distincții, iar în 2009 a fost decorată de Regele Mihai.

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 în Braşov. Ea a fost publicist, traducător, profesor.

În perioada regimului comunist, a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

Doina Cornea a fost asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din din Cluj.

În 1980, a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin reţele de prieteni), „Încercarea labirintului”, urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză), cărora le-a scris note şi prefeţe. În perioada 1982 – 1989, Doina Cornea a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983, ea a fost concediată de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii și bătăi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy