Doleanțele pensionarilor nemțeni, expuse prefectului Vasile-Adrian Niță
Liderii organizațiilor sindicale ale pensionarilor din județul Neamț au participat, în cursul zilei de astăzi, 11 octombrie, la discuții cu prefectul Vasile-Adrian Niță, scopul acestei întâlniri fiind de aducere la cunoștința autorităților publice a problemelor cu care se confruntă cetățenii de vârsta a treia, prevederile legislative care din punctul lor de vedere ar trebui modificate și alte măsuri menite să le îmbunătățească viața.
„În calitate de prefect al județului, am avut un dialog permanent, bazat pe transparență și încredere reciprocă cu toate organizațiile sindicale ale pensionarilor care sunt reprezentative la nivelul județului. Tocmai de aceea, astăzi, când în toată țara erau programate proteste, la noi în județ, liderii organizațiilor care reprezintă interesele nemțenilor de vârsta a treia au ales să dea curs invitatiei mele de a sta la discuții la sediul Prefecturii. Astfel, aceștia au avut ocazia de a-mi face cunoscute revendicările și propunerile lor pentru îmbunătățirea legislației sau aplicarea acesteia si de aducere la cunoștință a unor situații punctuale.
Am dezbătut cu reprezentanții filialei nemțene a Federației Naționale a Pensionarilor din România, cu cei ai Uniunii Județene a Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Neamț, Uniunii Pensionarilor din România – Filiala Roman, Uniunii Generale a Pensionarilor – Filiala Nr. 2 Târgu-Neamț, revendicările pe care aceștia le-au readus în atenția noastră spre a fi transmise Guvernului României“, a declarat Vasile-Adrian Niță, prefectul județului Neamț.
Printre solicitările înaintate prefectului de către vârstnicii nemțeni se numără majorarea pensiilor, începând cu luna noiembrie, pentru a putea ține pasul cu costul tot mai ridicat al traiului zilnic așa cum prevede Legea nr. 127/2019 privind majorarea punctului de pensie cu diferența de la 27% la 40%; indexarea pensiilor cu rata inflației; plafonarea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale; stabilirea și aplicarea unor măsuri care să influențeze menținerea sau scăderea nivelului actual al prețului produselor alimentare; interzicerea companiilor energetice de a debranșa clienții pentru neplata facturilor; promovarea principiului contributivității în stabilirea pensiilor pentru toate categoriile sociale și profesionale; acordarea ajutorului pentru soțul/soția supraviețuitor în cuantum de 35% din pensia celui decedat, fără cumularea cu propria pensie; convertirea în bani sau tichete de masă a tichetelor de călătorie nefolosite de la un an la altul; alocarea de fonduri pentru activitățile organizațiilor pensionarilor; abrogarea legilor care oferă pensii privilegiate unor categorii sociale cu venituri mari; acordarea celei de-a 13-a pensie în două tranșe, de Paște și Crăciun; acordarea unor spații pentru sediile organizațiilor de pensionari din județe și neimpozitarea pensiilor de până la 3.500 lei.
„Pe lângă aceste revendicări, asumate de fiecare dintre reprezentanții organizațiilor prezente, am preluat și unele propuneri pentru ca solicitări ale acestora să poată fi soluționate în județ, de unele instituții ale statului. Din păcate, prin liberalizarea prețurilor la energie, s-a generat o creștere fără precedent a prețului la curent, gaze naturale, precum și la combustibil. Acestea au avut impact atât asupra creșterii prețurilor utilităților cât și asupra creșterii prețurilor la bunurile de consum, determinând în principal o scădere a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile. Dacă mai ținem seama și de criza provocată de războiul din Ucraina, care a determinat, la rândul său, un impact negativ puternic asupra prețurilor, în special cele ale alimentelor, constatam că ne confruntăm cu o creștere a ratei inflației care nu poate fi controlată. Multe din revendicările vârstnicilor cu care am dialogat astăzi sunt întemeiate, de aceea este nevoie de o intervenție la nivel guvernamental ca nivelul de trai al acestor persoane să poată fi menținut la un standard decent”, a mai spus prefectul Vasile-Adrian Niță.
Astăzi, ministrul Marius Budăi a transmis un mesaj ferm din partea Guvernului României referitor la procentul de creștere a pensiilor, care va fi de minimum 10%, iar punctul de pensie va crește de la 1.586 de lei, cât este acum, la 1.745 de lei.
Programul de sprijin al persoanelor vulnerabile pentru iarna 2022-2023, la care Guvernul lucrează în prezent, este în stadiu de finalizare în coaliția de guvernare.
„Îi asigur pe toți cei prezenți astăzi la discuții că materialele înaintate de ei vor ajunge cu celeritate pe masa Guvernului, spre a fi incluse în viitoarele programe, măsuri de protecție socială sau inițiative legislative care să statueze punerea în aplicare a unor noi prevederi legale. Îmi doresc din suflet ca revendicările pensionarilor din Neamț să-și găsească rezolvarea, iar în viitor, seniorii noștri să nu mai fie nevoiți să recurgă la proteste pentru a avea un trai decent“, a mai spus Vasile-Adrian Niță.
Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt