Două dintre prioritățile CJ Neamț: Reabilitarea axei Piatra-Neamț – Bacău și promovarea obiectivelor de patrimoniu

Infrastructura, cultura, sănătatea, mediul social, educația sunt câteva dintre prioritățile de bază ale proiectelor de dezvoltare implementate sau în curs de implementare ale Consiliului Județean Neamț.

arseneObiectivul Consiliului Județean Neamț este acela de a transforma administrația județeană într-un sistem performant de management al fondurilor publice pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale nemțenilor și transformarea județului într-un mediu favorabil investițiilor și afacerilor. Ne dorim să ducem administrația publică din județul nostru un pas mai departe față de tot ce s-a întâmplat până acum prin proiecte care să asigure dezvoltarea comunităților locale, dar și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor. Activitatea noastră, a celor care alcătuim astăzi Consiliul Județean Neamț, are în vedere obiective pe termen lung și bunăstarea județului, după cum se poate observa și din proiectele propuse și aflate în implementare. Avem o datorie asumată în fața cetățenilor pe care vrem să o ducem la îndeplinire până la sfârșitul mandatului actualei legislaturi.”, a declarat președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.

Reabilitarea și modernizarea axei de transport interjudeţene Piatra Neamţ – Roman – Icuşeşti – limită judeţul Bacău

harta-drum-piatra-bacauAxa de transport interjudeţeană Piatra-Neamţ – Roman – Icuşeşti – limită judeţul Bacău, cu o lungime totală de 71,047 km, reprezintă unica şi cea mai economică legătură a comunităţilor aflate pe traseul axei cu coridorul TEN-T, având în vedere faptul că nu există alte drumuri de legătură pentru cele opt comune aflate pe acest traseu: Dumbrava Roşie, Dochia, Mărgineni, Făurei, Trifeşti, Horia, Ion Creangă și Icuşeşti.

Axa de transport este formată din drumurile judeţene DJ 157 Horia- Trifeşti- Climeşti- Făurei- Mărgineni- Piatra Neamţ, km 0+000- 47+747 cu o lungime de 47,747 km, un tronson din DJ 207C Horia- Ion Creangă- Valea Ursului de la km 0+000-7+100 în lungime de 7,100 km şi un tronson din DJ 207D Sagna- Ion Creangă – Recea- Icuşeşti- Bătrâneşti, de la km 11+800- 28+000 în lungime de 16,200km.

Axa traversează cele 8 comune, asigurând legătura cu reşedinţa de judeţ, municipiul Piatra Neamţ, cu municipiul Roman şi cu judeţul Bacău. Axa interjudeţeană se intersectează cu DJ 156A limită judeţul Bacău (Ardeoani)-Tazlău – Roznov- Căciuleşti- M-rea Horaita, cu DJ 155I Tg. Neamț- Tupilaţi- Bîrgăuani- Făurei- Români- Siliştea în localitatea Făurei, cu DJ 157J DN15-Podoleni- Negriteşti- Hoiseşti în localitatea Hoiseşti şi cu mai multe drumuri comunale şi vicinale care au fost recent modernizate, exemplu: în comuna Mărgineni 10,535 km drumuri vicinale.

Investiţia prin care se vor reabilita şi moderniza 71,047 km de drum judeţean are ca obiectiv general îmbunătăţirea situaţiei actuale a infrastructurii din cadrul spaţiului rural, concomitent cu îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi a standardelor de muncă, asigurarea siguranţei şi fluenţei traficului existent şi prognozat, în conformitate cu prevederile legale şi cu reglementările tehnice specifice în vigoare .

Prin îmbunătăţirea infrastructurii drumurilor judeţene ce alcătuiesc axa de transport interjudeţeană Piatra Neamţ- Roman- Icuşeşti- limită judeţul Bacău, se asigură realizarea unui alt obiectiv important sprijinirea şi promovarea dezvoltării locale durabile, atât din punct de vedere economic, cât şi social, în regiunile României, prin îmbunătăţirea condiţiilor de infrastructură şi a mediului de afaceri, care susţin creşterea economică”.

Valoarea estimate a proiectului este de 70 de milioane de euro.

Reabilitarea și promovarea obiectivelor de patrimoniu din județul Neamț

Muzeul-de-Istorie-si-Arheologien-Piatra-NeamtMuzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț este unul dintre obiectivele de importanță majoră pentru Consiliul Județean și pentru că starea fizică în care a ajuns necesită ample intervenții la întreaga clădire, acesta va fi introdus într-un proiect de restaurare. În cadrul proiectului sunt propuse lucrări de conservare şi protejare concretizate prin intervenţii la faţade, acoperiş, interioare, la reţelele de utilităţi, precum şi dotarea muzeului cu echipamentele necesare funcţionării în condiţii optime, o nouă manieră de prezentare a colecţiilor muzeale, mai atractivă pentru vizitatori.

De asemenea, sunt prevăzute activităţi de publicitate, promovare şi digitizare a obiectivului de patrimoniu, care să conducă la creşterea numărului de vizitatori români şi străini, precum şi măsuri de respectare a egalităţii de şanse şi oferirea unor facilităţi suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi.

bicaz-muzeu-5585Si Muzeul de Istorie din orașul Bicaz va intra în reabilitare, printr-un proiect din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. În cadrul proiectului sunt propuse lucrări de conservare şi protejare concretizate prin intervenţii la faţade, acoperiş, structură de rezistenţă, interioare, la reţelele de utilităţi, precum şi dotarea muzeului cu echipamentele necesare funcţionării în condiţii optime. Și pentru acest obiectiv sunt prevăzute activităţi de publicitate, promovare şi digitizare , care să conducă la creşterea numărului de vizitatori români şi străini, precum şi măsuri de respectare a egalităţii de şanse şi oferirea unor facilităţi suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi.

casa-calistrat-hogasMuzeul Memorial „Calistrat Hogaş“ din municipiul Piatra-Neamţ va intra si el într-un proiect de restaurare, datorită Consiliului Județean Neamț. Muzeul Memorial este singura construcție din Piatra-Neamț care mai păstrează intactă arhitectura specifică târgului moldovenesc de la sfârșitul secolului XIX (casa a fost reconstruită în 1880), constituind astfel o referință istorică prețioasă. În cadrul proiectului sunt propuse lucrări de conservare şi protejare concretizate prin intervenţii la cerdac, pereţi, acoperiş, structură de rezistenţă, la reţelele de utilităţi. În curtea muzeului memorial va fi amenajat un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea unor evenimente culturale.

humulestiMuzeul Memorial „Ion Creangă“ din Humuleşti va intra si el in reabilitare. Muzeul Memorial „Ion Creangă“ funcționează în vechea casă a familiei scriitorului. Finantarea pentru aceste obiective de investitii se va face prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, proiectul «Conservarea, protejarea şi promovarea Muzeului Memorial „Ion Creangă“ Humuleşti».

Valoarea celor patru proiecte este de aproximativ sapte milioane de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy