(DSP Neamț) Comunicat de presă: 24 martie – ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

POSTER-TBC-2023-BUN

Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an, pe 24 martie, în întreaga lume se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, urmărindu-se astfel sensibilizarea populaţiei generale şi a autorităţilor implicate în luarea deciziilor privind această importantă problemă de sănătate publică.

24 martie comemorează ziua în care dr. Robert Koch a prezentat, la Berlin, în anul 1882, rezultatele cercetărilor sale privind agentul patogen al tuberculozei. Descoperirea lui R. Koch a deschis drumul către diagnostic şi tratament, deşi medicaţia antituberculoasă eficientă nu a apărut decât după anul 1950.

Transmiterea bacilului Koch se face prin intermediul aerului de la omul bolnav de tuberculoză pulmonară.

Simptomele tuberculozei sunt nespecifice şi de aceea orice persoană care prezintă

subfebrilitate, tuse supărătoare, cu durata mai mare de 3 săptămâni, greutate la respiraţie, oboseală permanentă, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, transpiraţii, mai ales în timpul nopţii, uneori hemoptizie (bolnavul scuipă sânge) trebuie să se prezinte la medic. Multe dintre persoanele care au boala  nu știu că sunt bolnave.

Mai mult, tuberculoza este o boală care se tratează și se vindecă, de aceea este important să o descoperim în stadii incipiente.

Tratamentul în tuberculoza este gratuit inclusiv pentru persoanele neasigurate.

Cu toate progresele înregistrate în ultimii 20 de ani, România încă este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi și recidive de tuberculoză înregistrate anual. Ultimul raport publicat în 2022 de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) si Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a plasat România între cele 18 state cu prioritate ridicată pentru lupta împotriva tuberculozei din Regiunea OMS Europa şi pe locul 6 ca număr absolut de cazuri anuale (după Federaţia Rusă, Ucraina, Uzbekistan, Turcia şi Kazakhstan).

În judeţul Neamţ, în anul 2022,  s-au înregistrat un număr de 206 de cazuri noi de tuberculoză (51 în mediul urban și 155 în mediul rural), incidenţă de 37,2 la 100.000 de locuitori,  în ușoară scădere față de anul 2021 în care s-au înregistrat 220 de cazuri noi de tuberculoză, (62 în mediul urban, 158 în mediul rural), incidență de 39, 4 la 100.000 de locuitori.

În privința cazurilor noi de tuberculoză la copiii cu vârsta între 0-14 ani, în anul 2022 s-au înregistrat 40 de cazuri noi (14 în mediul urban și 26 în mediul rural), comparativ cu anul 2021 când s-au înregistrat 51 de cazuri noi (13 în mediul urban și 38 în mediul rural).

Se observă că tuberculoza se menţine cu valori mai ridicate în mediul rural.

Ministerul Sănătăţii împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Neamț, Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei şi Fundația Romanian Angel Appeal implementează începând cu luna noiembrie 2022 proiectul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanţat de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului și asigurarea tratamentului adecvat.

Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei acasă, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar, prin tratarea persoanelor cu boală prevalentă şi scurtarea duratei infecţiozităţii.

Grupul țintă este format din persoane în vârstă de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, cu prioritate persoane care vin din Ucraina, precum şi cetăţeni români, indiferent de statutul de asigurat.

Acţiunea de depistare activă a TB se realizează în comunităţi cu risc (comunităţi urbane sau rurale sărace, grupuri de persoane fără adăpost, comunităţi din zone îndepărtate sau izolate, migranţi/refugiaţi din Ucraina, alte grupuri vulnerabile sau marginalizate cu acces limitat la asistenţă medicală), prin echipe mobile organizate şi coordonate de către Direcţia de Sănătate Publică.

Testul screening utilizat este recoltarea probei de spută. Testarea este gratuită!

Până în prezent au fost recoltate 1386 de probe de spută. Dintre acestea, 21 de probe au fost pozitive pentru bacilul Koch.


DIRECTOR EXECUTIV,                                                                   ŞEF DEPART. SUPRAVEGHERE

                                                                                              ÎN SĂNĂTATEA PUBLICĂ,

RADU EUGEN FIRĂSTRĂU                                                             DR. MIRELA GRĂDINARU

ŞEF COMP. DE EVALUARE

ŞI PROMOVARE A SĂNĂTĂŢII

DR. DANIELA FLORINA MARCOCI  

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy