Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

DSP: Situația COVID-19 la Neamț

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 3.921 cazuri covid-19.

Au fost raportate 122 decese – 58 de femei și 64 de bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având comorbidități.

Au fost testate 15.001 persoane, fiind lucrate în total 45.646 teste. 40,85 % din testări sunt realizate la Spitalele din județul Neamț.

Începând cu 1 august a.c. au fost înregistrate 2.589 cazuri.

Localitățile cu cele mai multe infectări comunitare înregistrate în ultimele 14 zile sunt Piatra-Neamț cu 198 cazuri și municipiul Roman cu 185 cazuri. Au fost înregistrate 33 de cazuri cu vârsta sub 19 ani.

În perioada 2 octombrie – 9 octombrie au fost raportate 592 cazuri noi și 7 decese.

Până în prezent nu au fost înregistrate focare în unități de învățământ.

În prezent, 366 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în cele 2 spitale suport covid-19 din județul Neamț.

10 persoane sunt internate la ATI.

Până în prezent Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 4.566 decizii de carantinare și 1.195 decizii de prelungire a izolării.

3 lucruri ne țin în siguranță pe noi, dar și pe ceilalți, în orice situație am fi:

1. Masca trebuie purtată astfel încât să acopere atât nasul, cât și gura.
Masca reduce masiv riscul de răspândire a virusului! Atunci când e purtată atât de către persoana potențial infectată, cât și de către persoana neinfectată, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe.
Utilizarea măștii în spații închise (ex: o sală de clasă, birou) previne transmiterea virusului atunci când mai multe persoane se află simultan într-o încăpere. Tot masca face să poată fi redusă distanța minimă dintre persoane la cel puțin 1 metru în interior. Masca trebuie purtată și în aer liber atunci când distanța dintre persoane nu poate fi menținută la cel puțin 1,5 metri sau atunci când un număr mare de persoane se află în aceeași zonă.
➔ Nu înlăturați masca și nu o purtați sub bărbie, în special atunci când vorbiți în apropierea unei alte persoane sau în sala de clasă. Masca este individuală și NU se oferă propria mască utilizată să fie purtată de o altă persoană.

2. Distanța fizică trebuie păstrată la cel puțin 1 metru în interior, cu obligația purtării măștii, și cel puțin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtată masca. Păstrând distanța față de celelalte persoane aria de răspândire a virusului este redusă la minimum. Întrucât particulele care pot fi infecțioase sunt răspândite prin simpla vorbire, purtarea măștii și distanța fizică fac ca aceste particule să nu ajungă la celelalte persoane.

3. Mâinile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de câte ori atingem o suprafață care ar putea fi infectată (ex: clanțe, mânere, balustrade, butoane de lift). E important să ne gândim cine ar fi putut atinge respectiva suprafață înaintea noastră, întrucât cu ajutorul mâinilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri. Dacă mâinile noastre nu sunt igienizate/dezinfectate, atunci NU trebuie să ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul poate fi pe mâini și în acest mod să ne infectăm. Mâinile trebuie spălate cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun sau dezinfectate. Trebuie să avem grijă să dezinfectăm nu doar mâinile, dar și obiectele pe care le purtăm frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil.

Sursa: DSP Neamț

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *