Expoziția de ii tradiționale românești a ajuns la Roma (FOTO)

Foto: Ionel Arsene

Consiliul Județean Neamț nu a uitat de românii aflați departe de casă și a organizat ieri o expoziție care să le încânte privirile celor plecați peste hotare. Ieri, de Ziua Universală a Iei Românești, a fost organizată la Roma o expoziție de ii tradiționale românești la care a participat președintele Consiliului Județean Neamț cu sprijinul Accademiei di Romania și al Ambasadei României în Italia.

Pentru ca totul să fie complet, Consiliul Județean a dus la Roma și un grup de dansatori de la Ansamblul „Floricică de la Munte“ al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.

Astăzi am bucurat ochii și sufletele a sute de români care au venit să vadă expoziția de ii tradiționale, pe care Consiliul Județean Neamț a organizat-o la Roma, cu sprijinul Accademiei di Romania in Roma și al Ambasadei României în Italia.

Îi mulțumesc domnului profesor doctor Dinu Rudolf, director al Accademia di Romania in Roma, pentru mesajul deosebit pe care l-a adresat în deschiderea expoziției! Aceleași mulțumiri i le adresez și domnului George Miloșan, ministru consilier la Ambasada României la Roma, care ne-a fost alături la sărbătorirea iei nemțene.

Personal, sunt fericit că evenimentul nostru a stârnit și interesul atâtor români stabiliți în Italia, care trăiesc cu dorul de-acasă și de Ziua Internațională a Iei au admirat piese vestimentare deosebite, devenite simbol al țării, care pun în valoare istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea neamului nostru.

Și cum frumusețea cămășii românești nu ar fi completă fără joc și muzică, am dus la Roma și dansuri tradiționale, printr-un grup de dansatori de la Ansamblul „Floricică de la Munte“ al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, instituție subordonată Consiliului Județean Neamț.

Mă bucur că ziua de Sânziene a avut o semnificație deosebită pentru frații noștri care trăiesc în Italia, care și-au făcut timp pentru a se întâlni cu noi, cu exponate ale portului popular românesc și au avut ocazia de a descoperi județul Neamț, important leagăn al datinilor și obiceiurilor strămoșești.

Evenimentele de promovare a valorilor culturale și patrimoniului nemțean sunt o prioritate a mandatului meu de președinte al Consiliului Județean. Voi continua să fac din ținutul nostru o atractivitate pentru turiști și să facem cunoscute tradițiile noastre în țară și în străinătate.”, a transmis Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy