Festivalul de Datini şi Obiceiuri “Steaua sus răsare”, ediţia XLVIII, 27 – 28 decembrie 2016

datini-obiceiuri

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, sub patronajul Consiliului judeţean, organizează, cea de-a XLVIII – a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Steaua sus răsare”.

Manifestarea a fost iniţiată în anul 1969. De atunci, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, sunt invitate la Piatra-Neamţ cele mai spectaculoase formaţii de colindători din judeţ şi din ţară.

Anul acesta manifestarea se înscrie in proiectul complex „Tărgul de Crăciun la Neamt” si, ca noutate absolută, va fi intinsa pe parcursul a doua zile – 27 si 28 decembrie.

În prima dintre ele, marți, 27 decembrie, incepând cu ora 16:00, alaiul format din unsprezece grupuri folclorice, va participa la o parada a costumelor. Pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultura – Muzeul de Istorie – Hotel „Ceahlau” – Teatrul Tineretului nemtenii vor avea ocazia să ia cunoștință cu formațiile participante și, totodată, să admire diversitatea costumelor invitaților.

Acestea sunt, în ordinea in care vor putea fi văzute in parada, Ansamblul folcloric „Floricica de la munte” (al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ), Ansamblul folcloric „Mugurasii Marginenilor” , Alaiul de Datini si Obiceiuri din Farcasa, „Arnautii” din Baltatesti, Alaiul de Datini si Obiceiuri din Raucesti, Alaiul de Datini si Obiceiuri din Pâncești, „Urșii giroveni”, Alaiul de Datini si Obiceiuri din Trifesti, Alaiul de Datini si Obiceiuri din comuna Ștefan cel Mare, Alaiul de Datini și Obiceiuri din Urecheni si Ansamblul folcloric „Izvoarele Borcuțului’ (Borca).

În continuarea Festivalului, cetele de colindători, urători şi mascaţi vor întâmpina publicul la scena amplasata la Curtea Domneasca, acolo unde, incepand cu ora (aproximativa) 17:00 va incepe un amplu spectacol in care frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei vor fi in plin plan. De asemenea, jocul arhaic al caprei, al ursului şi al cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, ne induc ideea ca în aceste zile asistam la moartea timpului si renasterea sa imediata, pentru a o lua de la capăt într-un nou an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy