Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”: Expoziția „Geneza – Pași în timp”, semnată de artista Carmen Cărbunariu

Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț își așteaptă vizitatorii la noua expoziție ce se intitulează „Geneza – Pași în timp” semnată de artista Carmen Cărbunariu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 – 30 aprilie și va fi marcată de un vernisaj pe data de 18 aprilie, ora 16:30, în cadrul căruia va prezenta criticul de artă Prof. Dr. Lucian Strochi, și președintele UAP – Filiala Neamț Prof. Ștefan Potop.

Expoziția de față cuprinde 40 de lucrări în tehnici diverse: ulei și acrilic pe pânză, grafică în tuș, creion, cărbune, pastel uscat pe hârtie și carton, acuarelă și abordează mai multe teme în lucrările sale cum ar fi, frumusețea florilor, portrete, natură statică, peisaje marine. Nu lipsește din expunere nici marea ei pasiune pentru cai. De asemenea artista expune și câteva lucrări în manieră abstractă.

Conceptul expozițional ne este destăinuit pe larg de către artistă:

„Primul gând care mi-a venit în minte atunci când am decis să fac această expoziție personală a fost o imagine panoramică care să includă atât retrospectiva cât și perspectiva creațiilor mele astfel încât publicul să poată face o călătorie în timp alături de mine pas cu pas începând cu lucrări pictate la vârste fragede, continuând cu operele maturității într-o viziune hiperrealistică, unde detaliile conferă senzația mișcării într-un spațiu aproape scenografic și prospețimea naturală a unei imagini ce te poartă în timp cu emoția retrăirii unei amintiri dragi ție și de asemenea lucrări de creație conceptual evocativă în simbolistica ei care deschide seria de lucrări abstracte GENEZA – PAȘI ÎN TIMP pictate în anul 2023- 2024.

Sigur nu poți să pretinzi că ești pictor dacă nu știi să desenezi! Lucrările mele de grafică sunt cu siguranță marcate de un contrast sculptural evident, amprentă a primilor pași făcuți în lumea artelor sub îndrumarea Maestrului sculptor Prof. POMPILIU CLEMENT. La fel de contrastantă este migala, precizia, pasiunea și răbdarea cu care lunecă penița mea  cu tuș pe hârtie în comparație cu felul meu energic și neliniștit de a fi. Lucrările mele de grafică și pictură sunt făcute sub imperiul  unei provocări cu mine însămi sau a unei idei obsesive care m-a bântuit luni în șir. Dar mai presus de toate aceste opere sunt create cu multă pasiune și dragoste pentru că acesta este unicul mod în care eu știu să-mi exprim trăirile și sentimentele. Când pictez sau desenez mă rup de lumea reală și trec într-o alta unde liniștea și armonia gândurilor mele se transformă în ceva ce reflectă trăirea profundă, intimă a acelui crâmpei din viața mea. 

Eu nu am nici un merit. Tot ceea ce fac îmi vine natural, fără nici un efort și este suficient să mă încânte un reflex de lumină sau o floare ca să văd pe pânza din fața mea cum se transformă culoarea în poveste. Și trebuIe să mărturisesc faptul că de multe ori mi se întâmplă să revăd undeva una dintre lucrările mele și să mă minunez că eu am putut să fac așa ceva. Sigur că talentul nu este suficient pentru un parcurs artistic dacă nu este șlefuit de studiu și multă muncă. Provocarea mea din acest an a fost să mă aventurez în jocul efervescent al culorilor și tehnicilor pline de libertate expresivă în lucrările abstracte din seria GENEZA – PAȘI ÎN TIMP. Sper că timidul pas spre abstract să-mi dea aripi spre un nou limbaj artistic.”

Carmen Cărbunariu, cu un traseu impresionant în lumea artei, este născută în 1958, la Piatra Neamț. Deși o lungă perioadă de timp a activat într-un alt domeniu, după mulți ani se reîntoarce la artă cu o pasiune neobosită.

Face primii pași în pictură cu entuziasm și pasiune la vârsta de doar 10 ani, când sub îndrumarea sculptorului Pompiliu Clement urmează Școala Generală de Muzică și Arte Plastice din orașul natal. În decursul anilor pictura devine un mod de exprimare intim și profund. Termină studiile la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași în anul 1980 și continuă să-și dezvolte talentul artistic cu pasiune pentru Tintoretto, Tonitza, Grigorescu, Michelangelo, Rembrandt și Artemisia Gentileschi. În 1999 emigrează în Italia unde continuă să picteze și este remarcată de galeristul Bruno Cosignani care îi îndrumă cariera artistică în diverse expoziții și concursuri internaționale de pictură unde câștigă numeroase premii și aprecieri ale criticilor, cum ar fi: prof. Manrico Testi, dr. Monica Ferrarini, dr. Sabina Fattibene, prof. Marco Dolfi și dr.Claudia Boldi. În consecință, începând din anul 2011 operele pictoriței Carmen Cărbunariu sunt cotate în euro în catalogul bienal „QUOTAZIONI DEI PITTORI E SCULTORI ITALIANI DAL 1900 AI NOSTRI GIORNI” editat de Asociația „Il Quadrato” din Milano cu recenzii ale criticilor prof. dr. Giorgio Falossi și prof. dr. Lorenzo Cipriani.

În anul 2013, după licența la „Accademia di Blle Arti” din Carrara (IT), urmează un Master  în „Arte Vizuale – Pittura”, sub îndrumarea pictorului prof. Giovanni Chiapello pe care îl termină  în 2015 cu nota maximă „110 E LODE”, scriind un manual practic de pictură intitulat „PICCOLO TRATTATO DI PITTURA AL OLIO”. În perioada 2012 – 2016, pictorița colaborează și cu galeristul Claudio Giannini, președintele asociației „Percorsi d’Arte” Massarosa (LU) , „Caleidoscopio Art” și „Il Quadrato” (MI, participând la 19 expoziții colective. În același arc de timp, Carmen Cărbunariu expune operele sale în 12 expoziții personale în Galerii de mare prestigiu, cum ar fi:  „L’Agostiniana” Roma, „Europa” Camaiore, „Internazionale” Viareggio, „Complesso Monumentale – Villa Giulia” Roma, „San Carlo Dei Bbarbabiti” Florența, „Kunstuntilling Klepp Radhus” Solavegen, Algard Norvegia.

În decursul anilor artista a creat peste 200 de lucrări de pictură în ulei, acuarelă, grafică, litografie și desen. Operele artistei au fost publicate în diverse cataloage, jurnale și reviste de artă din Italia, Norvegia și Romania bucurându-se de aprecierea publicului, a colegilor artiști și a criticilor de artă. În ultimii cinci ani artista a avut o activitate artistică și expozițională foarte bogată în prestigioase galerii din România (,,Sala Cupola” de la Biblioteca ,,G. T. Kirileanu”, ,,Lascăr Vorel” Piatra-Neamț, ,,Simeza” și ,,Foaier“ București), beneficiind de aprecieri critice de specialitate cu privire la stilul său de pictură de inspirație clasică, plin de expresivitate.

Deși este de puțin timp membră a UAP – filiala Neamț, are la activ numeroase expoziții personale și colective, cele mai multe fiind în străinătate. Lucrările sale sunt caracterizate de un hiperrealism expresiv și marcant.

Un interviu de excepție, publicat în anul 2021, în revista Apostolul, puteți lectura aici: https://www.slineamt.ro/apostolul/arte-si-meserii-plastica/carmen-carbunariu-si-provocarea-hiperrealismului/

Expoziţii personale naţionale

1974 -Expoziție personală Liceul „Ștefan cel Mare” Tg. Neamț (1 – 30 Octombrie)

1975 – Expoziție personală desfășurată la Hotelul „Roman” (15 – 30 Septembrie)

1975 – Expoziție în holul Cinematografului „Panoramic”, Piatra Neamț (1 – 30 Mai)

2019 Expoziție de pictură la Sala Cupola/Biblioteca „G. T. KirileanuNeamț din Piatra Neamț (1-15 Iulie)

2019 – Expoziție de pictură și grafică ,,Culorile iubirii” la Biblioteca „G. T. Kirileanu” Neamț din Piatra Neamț (1- 15 Decembrie)

2020  – Expoziție personală „ Culorile iubirii 3”, Galeriile de Artă „Lascar Vorel” Piatra Neamț organizată cu sprijinul UAPR Filiala Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț (1 – 14 Septembrie)

2021 – Expoziție personală de pictură și grafică pe simezele de la Galeriile de Artă „Lascar Vorel” Piatra Neamț organizată cu sprijinul UAPR Filiala Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț (1-14 Iunie)

2022 – Expoziție personală ,,MAREA ȘI CALUL – O VIZIUNE HIPERREALISTICĂ” laPalatul Cercului Militar Naționaldin București, Galeria Foaier în perioada 11-22 Aprilie.

2022 – Expoziție personală de pictură și grafică ,,2019 – 2022” la Galeriile de Artă ,,Lascăr Vorel” din Piatra Neamț, organizată cu sprijinul UAPR Filiala Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț (01-14 Septembrie)

2023 – Expoziție personală de pictură și grafică ,,NATURA MEA – O VIZIUNE HIPERREALISTICĂ” deschisă la Cercul Militar Naționaldin București – Galeria Foaier (9 – 22 Ianuarie)

2023 – Expoziție personală ,,DIALOGURI” deschisă la Galeria SIMEZA București organizată împreună cu sculptorul ȘERBAN VRĂBIESCU cu sprijinul UAPR și Galeria Arhiva de Artă  (16-30 August )

2023 – Expoziție personală de pictură și grafică ,,PAȘI IN TIMP/2023” la Galeriile de Artă ,,Lascăr Vorel” din Piatra Neamț, organizată cu sprijinul UAPR Filiala Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț (01-14 Noiembrie)

Expoziţii personale internaţionale

22-30.07.2012 – Expoziţie personală „VENTO CHE SUONA” în sediul Quality House din via Buonarroti nr. 2, Viareggio, Italia

5-18.04.2013 – Expoziţie personală „INCONTEMPORANEA” la Galleria L’Agostiniana, Santa Maria del Popolo, Piazza del Popolo nr. 12, Roma, Italia, sub patronatul Roma Capitale, cu recenzii ale Criticului de artă dr. Monica Ferrarini  la iniţiativa Asociaţiei Agor

28.05.2013-6.06.2013 – Expoziţie personală de pictură „COLORI D’AMORE I°” la Galleria Europa, Lido di Camaiore, Italia prezentată de criticul de artă prof. Manrico Testi şi pictorul prof. univ. Marco Dolfi

06.08.2013 – Expoziţie personală „COLORI D’AMORE II°” organizată de Agenţia imobiliară REMAX – QUALITY HOUSE în Vila „IL SOGNO”, via Rossi nr. 3,Viareggio, Italia

18.08.2013 – Expoziţie personală„COLORI D’AMORE III°” organizată de Agenţia imobiliară REMAX – QUALITY HOUSE la vila „LA PALMA”, Lido di Camaiore, Italia

04.02.2014-30.08.2014 – Expoziţie personală permanentă „COLORI D’AMORE IV° –  DISEGNO” în sala Restaurantului L’OCA, via Coppino, nr. 409, Viareggio, Lucca, Italia

18-28.07.2014 – Expoziţie personală „COLORI D’AMORE V°”la Galeria Internaţională via Leonardo da Vinci nr. 77/79, Viareggio, Lucca, Italia, organizată de Societatea ACAT ART,  Torre del Lago cu participarea criticului de artă prof. Manrico Testi

23-30.09.2014 – Expoziţie personală „COLORI D’AMORE VI°” la Galeria Europa, Lungomare nr. 41, Lido di Camaiore, Italia, cu participarea pictorului prof. univ. Marco Dolfi, „Accademia di Belle Arti” din Carrara şi a criticului de artă, prof. Manrico Testi

21-23.11.2014 – Expoziţie personală „BI PERSONALE MED”împreună cu pictorul italo-norvegian Mario Moracchioli la „Kunstunstilling Klepp Radhus” Solavegen, Algard, Norvegia

Expoziţii colective internaţionale

14-21.09.2011 – Expoziţie colectivă “IL MARE E LA SUA GENTE” organizată de Asociaţia culturală şi Socială SPAZI şi Primăria Camaiore la Galeria Europa, Lungomare nr.  41, Lido di Cmaiore, Italia

17-30.11.2011 – Expoziţie colectivă în cadrul Primei ediţii „ARTE IN VETRINA” organizată de Primăria oraşului Viareggio în colaborare cu Centrul comercial Naţional “Il Pellicano“ şi  Centrul cultural“ Araba Fenice O.N.L.U.S”, Viareggio, Italia

20.12.2011 – 03.01.2012 – Expoziţie colectivă “I GRANDI MAESTRI CONTEMPORANEI” organizată la Galeria Internaţională din Viareggio de Centrul Cultural „San Domenichino”, Massa şi Centrul „Il Quadrato”, Milano, cu aportul criticului de artă prof. Manrico Testi

27-30.04.2012 – Expoziţie colectivă „MOSTRA ARTEXPO AD AREZZO” organizată de  Asociaţia „Percorsi d’Arte”, Massarosa, Lucca în colaborarea cu  Caleidoscopio Art

23-30.09.2012 – Expozitie colectivă „IL MARE E LA SUA GENTE 2012” organizată la Galeria „Europa”, Lido di Camaiore, de Agenţia Culturală şi Socială „Spazi O.N.L.U.S” sub patronatul  Primăriei Camaiore, Massa, Italia

08.12.2012-06.01.2013 – Expoziţie colectivă în cadrul evenimentului cultural „LA FESTA DELL’ARTE”, Castelvetro Modena, organizat de Primăria oraşului Modena şi de Asociaţia  „Percorsi d’Arte”, sub patronatul „Unione dei Castelli”, Primăria Castelvetro şi Provincia di Modena, cu aportul criticilor de artă dr. Monica Ferrarini şi dr. Claudia Boldi

19-20.07.2013 – Expoziţie colectivă în cadrul evenimentului „IERI, OGGI, DOMANI” în „Piazza Alberica” din Carrara, organizată de „Accademia di Belle Arti” din Carrara, Italia

23-30.07.2013 – Expoziţie colectivă „TRIENNALE A ROMA del Figuratismo e dell’Astrattattismo” organizat de „Il Trittioco Art Museum” în sălile de la „Accademia di Romania”, Villa Giulia – „Complesso Monumentale”, cu aportul criticului de artă dr. Sabina Fattibene

1-13.09.2013 – Expoziţie colectivă „CONTEMPORANE ART 3” la Galeria „Europa”, Lido di Camaiore, organizată de  „Accademia di Belle Art”i din Carrara şi îngrijită de prof. Giovanni Chiapello împreuna cu criticul de artă dr. Claudia Baldi

12-30.09.2013 – Expoziţie colectivă „ABSTRACTION – Astratto tra il ventesimo e ventunesimo secolo” în Biserica „San Carlo Dei Barbabiti”, Florenţa, organizată de Asociaţia „Percorsi d’Arte”  şi „Centro Storico Firenze”, sub patronatul Primăriei din Florenta, Italia

04-25.10.2013 – Expoziţie colectivă „NOTRE ART DE TURIN” în cadrul evenimentului „MOSTRA D’ARTE NON CONVENZIONALE” la Galeria „Over”, via Sabaudia nr. 25, Torino, organizată de Asociaţia „L’Arte dei Sensi” din Torino, Italia

07-18.10.2013 – Expoziţie colectivă „ARS NOSTRA – DRAWING AND WATERCOLOR”, Roma, organizată de Asociaţia „Percorsi d’Arte” la Galeria „L’Agostiniana”, „Piazza del Popolo”, nr. 12  Roma, Italia

20-30.10.2013 – Expoziţie colectivă „LE POETICHE SFACCETTATURE DELL’ARTE” organizată de „Accademia di Belle Arti” din Carrara, clasa prof. Giovanni Chiapello, la Galleria „Vizzi d’Arte”, Carrara, Italia

20-28.11.2013 – Expoziţie colectivă „NOI… E LE POESIE Di G. PASCOLI”, organizată de  „Istituto Comprensivo N. 2 G. Gaber” şi Bibliotecile „M. Amaduci” şi  „A. Nigro” la Galeria „Europa” Lido di Camaiore, Italia

09-18.05.2014 – Expoziţie colectivă „MOSTRA DEGLI STUDENTI DELL’ACCADEMIA DI BELLE ARTI DI CARRARA”, clasa prof. Giovanni Chiapello, organizată în sălile de la Galleria „VIZZI D’ARTE” via E. Chiesa 1/f Carrara, Italia

18.05-08.06.2014 – Expoziţie colectivă „MOSTRA DELL’ACQUARELLO, PASTELLO, DISEGNO E SCULTURA DE NATURA PINGENDI”, organizatp de Asociaţia „Percorsi d’Arte” cu aportul prof. Claudio Giumelli, organizată în sălile Vilei „La Brilla”, Quiesa-Lucca, Italia

25.10-09.11.2014 – Expoziţie colectivă „CONTEMPORANE ART 4”, clasa profesorilor Giovanni Chiapello şi Alberto Semeraro, organizată de „Accademia di Belle Arti” din Carrara la  Galeria „Europa”, Lido di Camaiore, Italia

16-30.08.2015 – Expoziţie colectivă „GLI ARTISTI DELL’ACQUA”, eveniment cultural organizat la iniţiativa galeristului Claudio Giannini şi al Asociaţiei „Percorsi di Arte”, Massarosa, Lucca, în sălile Vilei „Borbone” din Viareggio, Italia

30.12.2015-28.02.2016 – Expoziţie colectivă „II° BIENNALE DELL’ACQUERELLO E DEL DISEGNO”, organizată de Asociaţia „Percorsi d’Arte” la Palatul Ducal din Massa, Italia şi ingrijită de criticul de artă Massimo Bertozzi

07-29.05.2016 – Expoziţie colectivă „TOSCANA IN FIORE NELLA PITTURA DEL NOVECENTO – simbologia e realtá”, organizată de Asociaţia „Percorsi d’Arte” şi Primăria Comunei di Fiesole la „Palazzo Comunale di Fiesole”, în sala „Basolato”, Italia,  sub tutela galeristului Claudio Giannini

Expoziţii colective naționale

2020 – Expoziție colectivă ,,ZILELE ORAȘULUI PIATRA NEAMȚ” organizată de  Uniunea Artistilor Plastici din România Filiala Neamt și Complexul Muzeal Național Neamț la Galeriilede Artă „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț (15-30 Iunie)

2020 – Expoziția colectivă: „SALONUL DE IARNĂ”organizată de  Uniunea Artiștilor Plastici din Romania – Filiala Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț (1 Decembrie 2020 – 18 Ianuarie 2021)

2021 – Expoziția colectivă: „PRIMAVARA ARTELOR” organizată de  Uniunea Artiștilor Plastici din Romania – Filiala Neamț la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”  din Piatra Neamț (13 – 30 Martie)

2021 Expoziția colectivă: „ORAȘUL ARTIȘTILOR”, editia a XIV-a organizată de  Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamț la Galeriile „Lascăr Vorel” (14 – 30 Iunie )

2021 – Expozița colectivă ,,IDENTITĂȚI IEȘENE”, ediția a-X-a/Expoziția de artă vizuală organizată de UAPR – Filiala Iași (14 Octombrie – 27 Noiembrie ) – (Premiul pentru pictură și Diploma de excelență)

2021 – Expoziția colectivă: „SALONUL DE IARNĂ” organizată de Uniunea Artiștilor Plastici

din Romania – Filiala Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț (3 Decembrie 2021 – 15 Ianuarie 2022 )

2021 –  Expoziție internațională de artă vizuală ,,ZIS ȘI FĂCUT,, ediția I, organizată de UAPR – Filiala Iași ( 20 Decembrie 2021 – 31 Ianuarie 2022 ) – (Premiul pentru grafică și Diploma de excelență)

2022 – Expoziție colectivă ,,PRIMĂVARA ARTELOR” organizată de  Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț (01 – 14 Martie)

2022 – Expoziție colectivă ,,ORAȘUL ARTIȘTILOR”, Ediția a XV-a organizată de Uniunea Artistilor Plastici din România Filiala Neamt și Complexul Muzeal Național Neamț, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”din  Piatra Neamț (15 – 30 Iunie)

2022 – BIENALA NAȚIONALĂ DE ARTĂ ,, GHEORGHE PETRAȘCU organizată de UAPR Filiala Dâmbovița, Consiliul Județean și Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște (Noiembrie 2022 – Februarie 2023)

2022 – Expoziția colectivă: „SALONUL DE IARNĂ” organizată de  Uniunea Artiștilor Plastici din Romania – Filiala Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț laGaleriile de Artă  „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț (2 Decembrie 2022 – 15 Ianuarie 2023)

2023 – Expoziție colectivă ,,ORAȘUL ARTIȘTILOR”, Ediția a XVII-a  organizată de  Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamt și Complexul Muzeal Național Neamț, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț(15 – 30 Iunie)

2023 – Expoziție internațională de pictură „FIGURA UMANĂ/DIVERSE IPOSTAZE” organizată de  Uniunea Artistilor Plastici din România – Filiala Neamt, Complexul Muzeal Național Neamț și Asociația A.S.C.E.T.I.S. Piatra Neamț la inițiativa prof. dr. Gheorghe Cuciureanu la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț (1-15 August)

2023 – Expoziție internațională de pictură „DIALOGURI ȘI CONTRASTE” organizată de  Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț și Asociația A.S.C.E.T.I.S. Piatra Neamț, la inițiativa prof. dr. Gheorghe Cuciureanu la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț (15 – 31 August)

2023 –  Expoziție colectivă ,,SALONUL DE TOAMNĂ”  organizată de  Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamt și Complexul Muzeal Național Neamț, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț(15 – 30 Septembrie)

2023 –  Expoziție colectivă ,,SALONUL DE IARNĂ”  organizată de  Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamt și Complexul Muzeal Național Neamț, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț(1 Decembrie 2023 – 31 Ianuarie 2024)

2024 –  Expoziție colectivă ,,PRIMĂVARA ARTELOR”  organizată de  Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamt și Complexul Muzeal Național Neamț, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț(15 – 31 Martie)

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy