A fost inselata de 1500 euro, crezand ca fiul ei a provocat un accident
Marți 27 ianuarie, o femeie de 51 de ani din Bicaz Chei a făcut o sesizare la postul de poliție, raportând faptul ca a fost înșelată, pierzând o sumă importantă de bani. Începând cu 29 ianuarie, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Bicaz Chei efectuează verificări pentru a identifica persoana responsabilă de înselăciune.
Suspectul a folosit metoda “Accidentul”. Acesta a contactat femeia pe telefonul fix, spunându-i că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier în Germania, acesta vătămând o persoană. În aceeași măsură, femeii i s-a transmis că pentru ca fiul ei să scape de răspunderea penală, aceasta va trebui să trimită 1.500 euro.
În cursul zilei cu pricina, fără a verifica dacă cele spuse de persoana care a contactat-o telefonic sunt adevărate, femeia a expediat suma cerută folosind un serviciu bancar. Abia după ce a trimis banii și a luat legătura cu fiul ei, aceasta a realizat ca a fost înșelată.
ATENȚIE! Verificați informațiile dacă primiți un telefon de la o persoană necunoscută care vă înștiințează că o rudă a fost implicată într-un accident.
Inspectoratul de Poliție Județean Neamț informează:
„În toate cazurile de înșelăciune prin metoda “Accidentul”, infractorii apelează telefonic victima, pretinzând că sunt rude apropiate ale acestora (fiu, fiică, ginere etc.) şi afirmă că au nevoie de diverse sume de bani întrucât au provocat accidente rutiere.
Dacă de obicei victimelor li se cerea să transfere bani prin intermediul serviciilor de transfer de bani (MoneyGram sau Western Union), infractorii au început să solicite şi achiziţionarea de cartele telefonice pre-paid şi transmiterea codurilor de reîncărcare.
De reţinut că infractorii încearcă să împiedice contactarea directă de către potenţiala victimă a rudei „implicate” în accidentul rutier motivează că acesta nu poate/nu mai poate vorbi întrucât este anchetată de poliţie şi nu poate răspunde la telefon.
Recomandări pentru prevenirea unor astfel de fapte:
• Verificaţi, pe un număr de telefon cunoscut deja, dacă situaţia de urgenţă este reală;
• Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că sunt avocaţi ori alte persoane care vă reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”;
• Sunaţi la Poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau la unitatea de poliţie pe raza căreia locuiţi, spuneţi despre ce este vorba, interesaţi-vă de existenţa unui astfel de accident rutier şi procedura legală în astfel de situaţii.”