Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ITM Neamț: 21 de accidente de muncă, anunțate în luna septembrie/ 3 au fost mortale

ITM Neamț anunță că în luna septembrie a efectuat 299 de controale, ocazie cu care s-au constatat 198 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus 255 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 153 de sancţiuni contravenţionale din care 13 amenzi în cuantum de 108.500 lei.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ

În luna septembrie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului SSM au realizat 137  de vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat un număr de 129 abateri de la prevederile legale şi au dispus 129 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Un număr de 95  angajatori au fost sancţionaţi cu 129 de sancţiuni contravenţionale, din care 121 de  avertismente contravenţionale şi 8 amenzi în cuantum  de 24.000 lei.

 Analiza situaţiei evenimentelor de muncă:

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 21 evenimente de muncă. Împrejurările cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost datorită căderii de la înălţime sau de la acelaşi nivel, utilizării  necorespunzătoare a echipamentelor de muncă şi  accident de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, trei au fost mortale. Toate  evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

La 5 angajatori din domeniul  service auto şi construcţii au fost oprite de la funcţionare cinci echipamente de muncă care prezentau pericol pentru sănătatea şi securitatea în muncă a salariaţilor.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ

În luna septembrie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului RM au efectuat un număr de 162 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au  dispus 126 de măsuri şi au aplicat în total 24  de sancţiuni contravenţionale din care 5  amenzi în cuantum de 84.500 lei şi 19 avertismente contravenţionale  pentru încălcări ale prevederilor  Legii nr. 53/2003-Codul muncii,republicată, modificată şi completată şi  ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La 3 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 4 persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată, au fost aplicate 3 amenzi în cuantum de 80.000 lei şi au fost dispuse 3 măsuri .

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: repararea autovehiculelor, producţia de confecţii şi comerţ.

Pentru nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017, au fost dispuse 25 de măsuri, iar 3 angajatori au fost sancţionaţi cu 3 avertismente contravenţionale.

În perioada de referinţă, angajatorii au încheiat şi înregistrat la instituţia noastră 5 contracte colective de muncă şi  2 acte adiţionale la contractele colective de muncă .

  •  Informații furnizate de ITM Neamț ( Inspector şef, Ioan Popescu)

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *