Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Libertățile civile între reflecții și realitate

Ne-am născut să nu fim supuși presiunilor sau limitărilor, având posibilitatea de a gândi liber și a acționa în conformitate cu propria conștiință.

Libertatea individuală reprezintă o valoare socială incontestabilă, care oferă posibilitatea liberei exprimări și manifestării aspirațiilor fiecăruia în limitele legale.

Trebuie făcută distincție între drepturile fundamentale ale cetățeanului garantate prin constituție și libertatea personală de ordin moral, vizibilă ca factor decizional personal, situată sub semnul inviolabilității persoanei.

Privind din prisma cetățeanului activ și cerebral, avem senzația că toate guvernele europene au prins momentan gustul pandemiei și continuă un ”hocus-pocus” al măsurilor restrictive în paralel cu eficienta campanie de vaccinare. În mod clar aceste măsuri ar trebui să reducă la minimum perturbarea activităților economice și să fie echilibrate întotdeauna cu alte măsuri.

Realitatea nu mai poate fi ascunsă, iar faptul că acest context pandemic a devenit un motiv folosit pentru limitarea sau chiar suprimarea libertăților individuale este vizibil. Chiar dacă în prezent ne confruntăm cu multe inconveniente, știm că în aceeași măsură libertatea de exprimare, libertatea de întrunire pașnică, libertatea de gândire, de conștiință sau religie reprezintă valori fundamentale în democrația unei societăți decente.

Trebuie să acceptăm faptul că libertățile noastre se află în mâini sigure, iar scopul bine determinat este de a fi cât mai puțin vulnerabili la amenințările epidemiologice.

Promovând și apărând propriile drepturi conștientizăm că o atitudine moderată atrage în prezent eficiența.

În ce măsură acest trend decizional globală ar putea deveni un precedent periculos?

Istoria ne-a pus de multe ori în situația de a ne câștiga libertatea. Victoriile obținute nu ajung pentru eternitate, din acest motiv trebuie să fim vigilenți și să ne protejăm valorile câștigate prin jertfă și sacrificii. Libertatea abordată fără un grad suficient de responsabilitate creează dezechilibre care pot duce la situații nefaste!

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *