Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Miercuri, 1 august, începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Sfintei Maria (Postul Adormirii Maicii Domnului) începe miercuri, 1 august, și durează doua săptămâni. Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii este astăzi, 31 iulie.

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul destul de aspru, fiind cunoscut în popor ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului. Este vorba despre Schimbarea la fața, care se sărbătorește pe 6 august, și de Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Potrivit crestinortodox.ro, originea acestui post a fost fixată in secolul al-V lea, când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ținut începând cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

În perioada postului Adormirii Maicii Domnului, împreună cu slujba Vecerniei, se săvârșesc si cele doua Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului se consideră a fi tot aşa de mare, adică de însemnat, ca şi Postul Mare de dinaintea Paştilor, din care se zice chiar că este rupt. Ca urmare, toată lumea trebuie să-l ţină cu sfinţenie, nefiind îngăduită mâncare de dulce decât bolnavilor şi copiilor. Singura zi cu dezlegare la pește este cu ocazia praznicului de pe 6 august, Schimbarea la Față. Avantajul acestui post este că în perioada verii întâlnim din plin fructe și legume proaspete.

Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Înfrânarea din acest post trebuie suplimentată cu rugăciune, gânduri și fapte bune, deoarece postul nu este o perioadă de purificare trupească, ci și de purificare spirituală și de apropiere de Dumnezeu.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *