Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Muzeul de Istorie din Roman: Proiectul „Voluntari în Muzeu” continuă și în luna ianuarie

Proiectul VOLUNTARI IN MUZEU, coordonat de muzeograf dr. Otilia Mircea, face parte din oferta educaţională propusă de Muzeul de Istorie Roman tuturor celor care iubesc istoria, patrimoniul muzeal şi muzeele. Prin acest proiect Complexul Muzeal Județean Neamț dorește să aducă în muzee tineri care aibă calitatea de voluntari, tineri care doresc să participe la activitățile propuse pentru anul 2017, atât la cele cu caracter științific, cât și la cele didactice din programele educative.

Prin obiectivele generale ale proiectului, voluntarii vin in sprijinul nostru, al muzeografilor, aceștia fiind implicați în activități practice din muzeu, cum ar fi pregătirea și prezentarea unor expoziții temporare, pregătirea unui eveniment cultural, vor participa la atelierele de creație din cadrul proiectelor educaționale propuse de muzeele din Roman unităților de învățământ, astfel încât la sfârșitul stagiului de voluntariat să aibă o experientă utiliă din domeniul muzeal.

Pînă în prezent în proiectul Voluntari în Muzeu s-au inscris elevii din Asociația Mușatinii Roman, Colegiul Național Roman Vodă, Colegiul Tehnic Petru Poni Roman și elevii de gimnaziu de la Clubul de Istorie Zamolxis – Școala Gimnazială Vasile Alecsandri Roman.

În luna decembrie s-au desfășurat mai multe activități în cadrul proiectului, elevii voluntari din Asociația Mușatinii Roman și de la Colegiul Național Roman Vodă, coordonați de profesor dr. Ovidiu Albert, au vizitat expoziția permanentă și expoziția temporară Reptile Vii de la Muzeul de Ştiinţele Naturii Roman sub îndrumarea doamnelor muzeograf Cătălina Ivan, muzeograf Gabriela Vârgă și conservator Mariana Apăvăloaie, iar în cadrul Școlii Gimnaziale Vasile Alecsandri Roman, elevii din Clubul de Istorie Zamolxis, coordonați de profesor Cristina Aruxandei au participat la activitățile de instruire și formare privind implicarea lor în domeniul muzeal, precum și rezultatele care sunt așteptate în urma desfășurării acestui proiect.

„Clubul de istorie ,,Zamolxis’’ din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Vasile Alecsandri’’ Roman cuprinde elevi din clasele V-VIII și are ca obiectiv principal stimularea interesului elevilor pentru cunoașterea istoriei locale, naționale și universale. În acest sens, un rol important îl are implicarea elevilor în derularea unor proiecte și activități interesante.

”Proiectul ,,Voluntari în muzeu’’, inițiat de Muzeul de Istorie din Roman, reprezintă o provocare și o oportunitate pentru membrii clubului ,,Zamolxis’’ din rândurile cărora 40 de elevi vor participa ca voluntari în cadrul acestui proiect. Elevii voluntari vor promova valorile muzeografice, expozițiile și activitățile inițiate de coordonatorii proiectului, cu scopul de a îi determina pe tineri să viziteze muzeele și să aprecieze eforturile de restaurare, conservare și promovare a vestigiilor trecutului” , ne-a spus doamna prof. Cristina Aruxandei

La începutul lunii ianuarie activităţile vor continua la Muzeul de Istorie Roman, unde sunt aşteptaţi voluntarii de la Colegiul Tehnic Petru Poni Roman, coordonați de prof. Cristina Paloșanu, pentru a vizita expoziția temporară Cercetările preventive din 2015 de la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Cimitirul Medieval din Sectorul Sudic, realizată de cercetător dr. George Dan Hânceanu.

Dr. Otilia Mircea
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *