Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ne este frică de inflație?(II)

Din vara lui 2020 problema inflației devine insesizabilă,(https://www.ziarpiatraneamt.ro/ne-este-frica-de-inflatie) cu toate acestea contextul iernii pandemice ar putea aduce schimbări? Tendința continuă a ultimelor luni către o inflație scăzută a stat și la baza unor politici economice aflate în aplicare. Anumite strategii instituite la nivelul piețelor financiare pot bloca pentru o perioadă determinată acest fenomen, sau mai bine spus dezechilibru pe care îl simțim prin scăderea puterii de cumpărare, însoțită de creșterea generală a prețurilor. Vânzarea titlurilor de stat reprezintă una dintre modalitățile sigure prin care guvernele pot acoperi și echilibra o parte din cheltuielile neprevăzute.

Unele păreri susțin o explozie a inflației odată cu dispariția restricțiilor generate de Covid 19, deoarece nivelul datoriilor a crescut semnificativ. La fel, cumpărarea în exces a obligațiunilor de stat ar putea duce la același rezultat nedorit. Un alt factor declanșator al unei creșteri temporare a prețurilor în cursul verii din 2021 ar putea fi generat de consumatorii vaccinați care-și vor cheltui cu înflăcărare economiile făcute în perioada cu restricții. Simultan va fi decisivă poziția băncilor centrale cu privire la creșterea dobânzilor având drept scop oprirea creșterii prețurilor. O asemenea practică ar falimenta companiile cu datorii.

În prezent, țările din Europa ar trebui să aibă ca prioritate reorganizarea datoriilor externe, iar guvernele să ofere stimulente pentru credite pe termen lung.

De-a lungul timpului globalizarea a demonstrat reducerea inflației prin consolidarea pieței comerciale și a forței de muncă. Deocamdată Europa pare că nu se mai extinde…

Marile reforme, ca principii de bază au pe lângă creșterea economică și inflația redusă.

De multe ori nu percepem realitatea așa cum este deoarece trecem totul printr-un filtru personal.

Circumstanțele momentului susțin relansarea economică în România. Se pare că lipsește doar curajul pentru demararea de noi investiții și proiecte!

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *