O mare personalitate a Romanului s-a născut astăzi

Sergiu Celibidache s-a născut pe 28 iunie 1912, la Roman, în județul Neamț. 

Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, fiind recunoscut ca dirijor neîntrecut a simfoniilor lui Anton Bruckner, precum și al impresioniștilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel. Stilul său dirijoral era foarte original, fiind cunoscut în special pentru varietatea tempo-urilor: astfel, cu cât pasajul muzical era mai bogat și mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent, un stil care dădea un efect deosebit în sala de concert. Din acest motiv, Celibidache a refuzat înregistrările pe discuri.

Printre alte compoziții, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii și al unui Concert pentru pian și orchestră, rămase în cea mai mare parte inedite.

Pentru activitatea sa artistică, Sergiu Celibidache a primit diverse distincții, printre care: cetățean de onoare al orașului München (1992), membru de onoare al Academiei Române (1992), doctor honoris causa al Universității din Iași (1992), Ordinul Maximillian pentru Știință și Artă (Germania, 1993).

Cu soția Ioana, o pictoriță română au avut un fiu, Serge Ioan Celibidachi (* 1968).

A murit la 14 august 1996, la reședința sa, o moară veche din comuna La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret (în apropiere de Paris). A fost îngropat în micuțul cimitir din localitate.

Din păcate, casa in care, acum 105 ani, a vazut lumina zilei marele dirijor Sergiu Celibdache este o ruina, adapost pentru oamenii strazii. Aflata in centrul Romanului, cladirea este monument de categorie B, dar aceast aspect nu a impresionat pe nimeni, nici macar pe fostii proprietari – urmasii lui Celibidache. Dupa ce au castigat-o in instanta si au mai lasat-o sa se degradeze cativa ani, in 2012 acestia au vandut-o comunitatii locale. De cinci ani, autoritatile locale nu stiu ce sa faca cu aceasta bijuterie arhitecturala, cu o bogata valoare culturala, iar singura speranta au ramas fondurile europene.

In 2012, declarat de UNESCO „Anul Celibidache”,  casa dirijorului intra in proprietatea administratiei publice locale, contra sumei de 200.000 de euro. In acelasi an, mostenitorii lui Celibidache platesc pentru realizarea unui bust, care a fost amplasat in fata casei. La dezvelirea bustului (in ziua in care s-au implinit 100 de ani de la nasterea dirijorului) au participat fiul lui Sergiu Celibidache si directorul Filarmonicii „George Enescu” Bucuresti.

Din 2012, autoritatile locale tot asteapta fondurile europene pentru ca acest imobil sa revina la stralucirea de odinioara.

HotNews

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy