O nouă descoperire medicală aduce mari speranțe în tratarea diabetului zaharat

O nouă descoperire medicală aduce mari speranțe în tratarea diabetului zaharat. La Universitatea British Columbia oamenii de știință au reușit să realizeze o replică aproape perfectă a vaselor de sânge, un organoid crescut în laborator din celule stem, în renumitul vas (farfurie) Petri.

Conform statisticilor, această afecțiune își pune amprenta asupra a 420 de milioane de oameni, anual. Diabetul aduce modificări substanțiale în structura vaselor de sânge, cea mai nocivă fiind o îngroșare anormală a membranei bazale. Acest lucru duce la o proastă oxigenare a țesuturilor, iar despre urmări am auzit cu toții : insuficiență renală, infarct miocardic, accident vascular cerebral, orbire sau chiar amputații .

Odată create aceste vase, studiul a trecut la implantarea lor în organismul șoarecilor. În mod surprinzător, ajunse acolo, au devenit vase de sânge perfect funcționale, comportându-se identic cu arterele sau capilarele.

În paralel, cercetătorii au încercat să identifice compușii chimici care ar putea bloca mecanismul de îngroșare a pereților vasculari, însă nu au depistat nimic în medicația curentă administrată diabeticilor. S-a descoperit însă că există un inhibitor al secretazei ( n.r: o enzimă) care previne îngroșarea acestor pereți, ceea ce ar putea sugera că această enzimă ar fi capabilă să aducă un aport major în găsirea tratamentului pentru diabet.

„Capacitatea de a crea vase de sânge umane ca organoide din celule stem este ceva revoluţionar”, a precizat Josef Penninger de la University of British Columbia, unul dintre autorii studiului. „Fiecare organ din corpul nostru este legat de sistemul circulator. Această inovaţie ar putea permite cercetătorilor să scoată la iveală cauzele şi să elaboreze tratamentele pentru o varietate de boli vasculare, de la boala Alzheimer, boli cardiovasculare, probleme cu vindecarea rănilor, cancer şi, desigur, diabet”, a adăugat acesta.

Se pare că anul 2019 ne surprinde în mod plăcut la capitolul progreselor în medicină. Să fie într-un ceas bun!

Sursa: Sciencedaily (articol preluat de pe Ziar Piatra-Neamț)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy