ONG-uri din Suedia și din Neamț se alătură demersurilor din județ pentru protecția animalelor. Un pas legislativ important în sprijinul sterilizărilor

COMUNICAT DE PRESĂ

Miercuri, 25 mai 2022, o delegație formată din reprezentanți ai Swedish Animal Aid și ai Asociației „Claudia, Încă o șansă”, însoțiți de medicul veterinar Andrei Tudor (Asociația Prieten Credincios), au participat la un dialog cu conducerea Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.  Alături de cele două ONG-uri din Suedia și Neamț, s-a alăturat, în premieră, un alt ONG din Suedia, Svenska Djurskyddsföreningen (Asociația suedeză pentru Protecția Animalelor). Această asociație lucrează de peste 140 de ani pentru bunăstarea animalelor din Suedia și acum dorește, prin reprezentantul său aflat în delegația de la Neamț, să ofere un sprijin în rezolvarea acestei probleme importante a comunității.

Swedish Animal Aid și Asociația „Claudia, Încă o șansă” au susținut, împreună, din fonduri proprii și din donații peste 5000 de sterilizări pentru câinii și pisicile din Neamț, în ultimii ani. Faptul că, după îndelungi demersuri, o autoritate publică județeană a înțeles că e nevoie de implicarea statului în rezolvarea problemei a bucurat reprezentanții ONG-urilor, motiv pentru care se vor alătura demersului cu know-how-ul obținut din experiențele campaniilor de sterilizări pentru a îndruma CJ Neamț și primăriile din județ să meargă pe această linie.  Toate aceste ONG-uri intenționează să creeze o rețea de medici veterinari din Neamț care să fie dispuși să se implice în aceste campanii de sterilizări.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân a trecut de Parlament pe 31 mai 2022. Noua lege de modificare a OUG 155/2001 vizează în mod deosebit crearea cadrului legal care să permită consiliilor judeţene implicarea în organizarea şi finanţarea din bugetul propriu a campaniilor de sterilizare a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora, aflaţi pe raza judeţului.

De asemenea, Consiliile Județene vor putea construi adăposturi pentru câini, iar Consiliul Județean Neamț a prezentat deja public intenția de a construi un adăpost mare, modern, pentru diferite specii de animale, pentru a trata uman această situație neglijată și abordată necorespunzător în ultimele decenii în România.

Odată cu acest pas legislativ important care ar urma să fie în curând promulgat de Președinte, se va putea demara un mecanism la nivelul Consiliului Județean Neamț care să permită o colaborare eficientă între autoritatea publică și ONG-uri pentru ca în câțiva ani, prin campanii de educare a populației, prin campanii de adopție și prin campanii de sterilizări să avem un județ lipsit de animale fără stăpân pe străzi.

Cecilia To, președinte al Swedish Animal Aid:

„Svenska Djurskyddsföreningen, cea mai veche asociație suedeză de protecția animalelor, a venit alături de noi în Neamț. Sunt foarte interesați de acest proiect, majoritatea membrilor din conducere fiind medici veterinari. Ne vor ajuta foarte mult, mai ales că ne pregătim intens pentru ultimele autorizații ale clinicii mobile donate pe care o vom pune la dispoziție medicilor veterinari în campaniile viitoare de sterilizări din zonele rurale din Neamț.

Consiliul Județean Neamț ar putea aloca fonduri considerabile pentru sterilizări și, în acest sens, ca asociații, dorim să adunăm în jurul nostru cât mai mulți medici veterinari cu experiență, cu care să  colaborăm. Legislația din Suedia este diferită de cea din România, dar încercăm să ținem pasul și dorim să oferim cât mai mult din experiența noastră pentru ca județul Neamț să fie un exemplu în acest sens și, după ce vom spune că am rezolvat problema aici, să luăm modelul de succes și să îl implementăm în alte locuri din România.

Am găsit în echipa Consiliului Județean Neamț un partener care este deschis și interesat cu adevărat de problema animalelor și dorim să ne alăturăm demersului pe partea de sterilizare, deoarece noi pentru această schimbare luptăm. După ani de zile în care ne-am lovit de indiferența autorităților locale, această întâlnire e un punct de început pentru schimbarea în bine a situației animalelor din Neamț. În sfârșit, o autoritate publică a confirmat tot ceea ce noi am spus de atâta timp. Sunt convinsă că toate aceste demersuri ale noastre, implicarea presei locale, a comunității, a veterinarilor, a primăriilor, a Consiliului Județean vor îmbrăca într-o lumină mai bună ceea ce se întâmplă aici. Să nu uităm că o singură sterilizare previne apariția a cel puțin 67.000 de urmași în 6 ani. Și mă bucur că pe măsură ce revin în România observ schimbări pozitive de mentalitate și comportament în societatea din Neamț.”

Claudia Filip, președinte al Asociației „Claudia Încă o șansă” din Neamț:

Discuțiile au fost centrate pe soluții, cu exemple de bune practici, cu întrebări și răspunsuri, cu idei. Ca parteneri de discuții am vorbit și despre lacunele legislative și despre cele organizatorice. Cu toții suntem de acord că sterilizarea este primordială în lupta contra abandonului și a înmulțirii necontrolate. Noi facem tot ce putem și, poate, mai mult decât atât, să diminuăm acest număr al abandonului, dar cea mai importantă piesă și chiar cea care lipsește este finanțarea. Fără implicarea instituțiilor statului, fără conștientizare, cooperare, responsabilizare și responsabilitate, fără dorința de a lăsa urmașilor noștri o țară și o lume mai bună, fără a avea toți un scop comun vom înainta, cu pași de melc pe nisipuri mișcătoare. ONG-urile fac cât pot. Sunt o mână de oameni, cu viziune, cu dorință, cu iubire care și-au pus la bătaie tot ce-au avut pentru a face ce ar fi trebuit făcut cu zeci de ani în urmă. Și e valabil în toate domeniile.”

În județul Neamț, campaniile de sterilizare gratuită continuă la cabinetele medicilor veterinari Andrei Tudor (zona Piatra-Neamț – programări 0740 318 815 sau 0233 232 429), Andrei Lungu (zona Roman – programări 0751 474 809 sau 0741 958 516), Raluca Davidov (zona Roznov – programări 0760 488 664 sau 0751 660 430), Loredana Berea (zona Dochia – programări 0747 342 441).

Puteți sprijini activitatea Swedish Animal Aid donând pe pagina lor de Facebook – aici sau direct la cabinetele veterinarilor. De asemenea, primarii  și veterinarii interesați să susțină aceste campanii, financiar sau logistic, sunt rugați să contacteze, chiar și în limba română, Swedish Animal Aid la emailul [email protected] sau pe pagina de facebook – aici.

Activitatea Claudiei Filip poate fi susținută astfel:

ASOCIAȚIA CLAUDIA ÎNCĂ O ȘANSĂ – Telefon 0741 545 622
CIF: 43670519
Cont IBAN:
RON: RO32BREL0002002958210100
EUR: RO48BREL0002002958210200
USD: RO64BREL0002002958210300
COD SWIFT: BRELROBU
PayPal: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/AsociatiaClaudiaIncaoSansa

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy