PARTICIPANTII LA FESTIVALUL DE DATINI ŞI OBICEIRI DE IARNĂ „STEAUA SUS RĂSARE” II
Sâmbătă, 22 decembrie, va avea loc a patruzeci şi patra ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Steaua Sus Răsare”. Pe principalele artere din centrul municipiului, un impresionant alai de colindători şi urători vor participa, începând cu ora 12,oo, la parada costumelor şi a obiceiurilor practicate în aceste zile pe întreg cuprinsul judeţului. Apoi, de la ora 14,oo, pe platoul de la Curtea Domnească, participanţii la festival vor avea ocazia să împărtăşească împreună cu publicul bucuria apropiatelor sărbători.
FORMAŢIA „URŞII GIROVENI”
La ediţia de anul acesta al Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Steaua Sus Răsare” va sosi şi un grup reprezentativ zonei Girovului.
Formaţia „URŞII GIROVENI” a fost înfiinţată, ca ansamblu de teatru folcloric, în octombrie 2001, de către directorul de atunci al Căminului Cultural Girov, Constantin – Bucur Olariu.
Acesta, în calitatea sa de instructor al formaţiei, ne-a declarat: „având în vedere răspândirea şi tradiţia sa în localitate, s-a considerat dansul ursului reprezentativ pentru comuna Girov. Membrii formaţiei au fost selectaţi, pentru început, în special din rândul elevilor şcolii din comună Girov, în colaborare cu doamna profesor Marineta Olariu. Astfel Urşii Giroveni ca formaţie, deşi înfiinţată în urma unei selecţii şi organizaţi din punct din vedere coregrafic, valorifică în fapt o veche tradiţie locală mergând în timp poate până la un ritual cu semnificaţie magică de sorginte geto-dacică după opinia cercetărilor etnografi care studiază acest tip de obiceiuri. Formaţia are în componenţă un număr variabil de „urşi”, variind de la 12 la 24, de o „baba vrăjitoare” şi de un ursar.”
Încă din primul an de la înfiinţare „Urşii Giroveni” au avut un succes deosebit, astfel încât, în anul 2002, „Urşii giroveni” au participat la renumitul Festival Naţional de Datini şi Obiceiuri de la Braşov, reprezentaţia de acolo fiind foarte apreciată. Participarea braşoveană n-a fost singulară. Constantin – Bucur Olariu completează: „în perioada 2001-2011, urşii din Girov au participat şi la alte festivaluri naţionale sau judeţene, precum Sibiu, Făgăraş, Bucureşti, Bacău, Iaşi, Roman, Roznov, Hanu Ancuţei, Piatra-Neamţ obţinând numeroase premii şi peste patruzeci de diplome.
Este important de menţionat sprijinul acordat de domnul Vasile Olaru, primar al comunei care a asigurat, în toate cazurile, când a fost necesar, finanţarea deplasărilor formaţiei la diverse activităţi pentru a putea onora invitaţiile ce au fost adresate«Urşilor Giroveni».”
ANSAMBLUL FOLCLORIC „MIORIŢA”, PIATRA ŞOIMULUI
În anul 1972, la iniţiativa şi sub conducerea domnului Marian Gheorghe, fiu al comunei, formaţia de fluieraşi, constituită din nouăsprezece membri, o contribuţie deosebită având-o fraţii Simion şi Gheorghe Drăguşanu. Formaţia a avut o participare merituoasă, obţinând numeroase premii şi distincţii. Prestaţiile artistice ale oamenilor din comună au făcut faimă grupului, atât în judeţ, cât şi în ţară.
După anul 1989, formaţia iniţială a fost lărgită, devenind ansamblu folcloric, sub conducerea profesorului Gheorghe Ţăbârnac. Acesta s-a preocupat pentru instruirea membrilor ansamblului organizând secţiunile acestuia ca formaţie de fluieraşi, dansuri populare şi solişti vocali şi instrumentişti.
Ansamblul a participat la festivaluri folclorice şi evenimente culturale: Festivalul de Datini şi Obiceiuri de la Piatra-Neamţ, Sibiu, Ziua Războienilor, Pădurea de Argint.
În prezent, Ansamblul Mioriţa numără patruzeci de membri, între care doi fluieraşi, un toboşar şi un acordeonist şi este coordonat de Ioan Oţel, viceprimarul comunei, omul care, pe lângă treburile gospodăreşti ale comunităţii, are grijă şi de perpetuarea moştenirii strămoşeşti.
Cititi si PARTICIPANŢII LA FESTIVALUL DE DATINI ŞI OBICEIURI DE IARNĂ “STEAUA SUS RĂSARE” I