Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Peste 2000 de cazuri de infecții respiratorii acute în Neamț. Nu mai sunt doze de vaccin gripal

În săptămâna 25.02-3.03.2019 de supraveghere epidemiologică, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 2019, cu 38 internări, marcând o ușoară tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (2076 cazuri cu 43 bolnavi internați).

Numărul de pneumonii raportate, în usoară scădere, a fost de 454 cu 111 internări (față de 551 cu 114 internări săptămâna precedentă).

Din analiza pe grupe de vârstă se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se înregistrează la grupele de vârsta 0-1 ani, 2-4 ani și peste 65 ani.

Activitatea gripală a evoluat cu o intensitate medie, cu apariția de cazuri sporadice de gripă pe teritoriul judetului Neamț.

S-au înregistrat 14 cazuri de gripă: 4 cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani, 2 cazuri la grupa de vârstă 50-64 ani, 8 cazuri la grupa de vârstă de peste 65 ani.

Un număr de 13 de cazuri de gripa s-au prezentat Sectia de Boli infecto-contagioase a Spitalului Judetean de Urgență Piatra-Neamț si un caz la Sectia de Boli infecto-contagioase a Spitalului Municipal de Urgență Roman, cu forme ușoare si medii de boală.

Precizăm faptul că în acest sezon de supraveghere epidemiologică a infectiilor respiratorii acute, pneumoniilor și gripei s-au raportat pe teritoriul județului un număr de 170 cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă, cu forme ușoare și medii de boală.

Nu s-au recoltat probe pentru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripa. În sezonul gripal 2018-2019 s-au administrat 35.800 doze de vaccin antigripal, cu vaccin distribuit gratuit de catre Ministerul Sănătății. În cabinetele medicilor de familie si la nivelul DSP Neamț nu mai sunt în stoc doze de vaccin gripal.

DSP Neamț face apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

 • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
 • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico- sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 • continuarea vaccinării antigripale.

Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației.  În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect.”,  a transmis DSP Neamț.

dolinex


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *