Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Președintele Consiliului Județean Neamț va fi ales uninominal. Guvernul PNL nu poate schimba legea așa cum se lăuda că o va face

Azi s-a stabilit că nu se poate schimba legea prin ordonanță cum voia guvernul PNL, ci doar prin lege, ceea ce e imposibil pentru moment. Deci rămâne ca președinții de CJ-uri să fie aleși uninominal, prin vot direct de către cetățeni, crescând legitimitatea celui ales.

Așadar, putem spune metaforic că, azi, guvernul PNL, a decis ca Ionel Arsene să mai fie o dată președinte de consiliu județean, deoarece în condiții electorale normale el nu poate fi bătut. Este imposibil, matematic, electoral, logic și din orice perspectivă privești lucrurile ca Ionel Arsene să nu iasă uninominal din nou președinte al consiliului județean după ce a făcut și atras investiții într-un singur mandat cât nu au făcut și atras toți președinții de consiliu județean la un loc de când există consiliul județean.

Până la această modificare, președinții de Consilii Județene erau aleși de către consilierii județeni, lucru care nu exprima 100% voința alegătorilor. Cu toate acestea, guvernul PNL dorește să revină la această modalitate de alegere din rândul consilierilor județeni. Potrivit CCR, nu se poate modifica legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de viitoarele alegeri, lucru confirmat și de ministrul Justiției în ședința de Guvern. 

„Din păcate, din punct de vedere constituţional, avem o problemă şi o vulnerabilitate de netrecut, în opinia mea, pentru că acest sistem nou de alegere a preşedinţilor consiliilor judeţene într-o manieră indirectă reprezintă o schimbare faţă de situaţia anterioară, ceea ce ar intra în contradicţie cu prevederile şi conţinutul deciziei Curţii Constituţionale 682 din 2012. Această Curte Constituţională impune păstrarea sistemelor de vot într-o perioadă de un an de zile, înainte de alegeri, neschimbat. Deci, această schimbare nu se încadrează în termenul de un an de zile şi subliniez aici, (…) pentru că nu există aceeaşi situaţie ca în cazul alegerii primarilor într-unul sau în două tururi, pentru că acolo există un sistem de vot direct. Aici este vorba de cu totul altceva, e o schimbare radicală şi ar contraveni principiului securităţii juridice.”, a declarat ministrul Justiţiei, citat de stiripesurse.ro.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *