Proiect ERASMUS despre respectarea diversităților, toleranță și cetățenie activă în context european, în derulare la Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman


La Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman se află în derulare proiectul Erasmus+ „IMPROVE YOUR CRITICAL THINKING SKILLS, SOLVE THE PROBLEMS”, proiect KA2 de parteneriat strategic între școli. Finanțarea proiectului este asigurată prin programul Erasmus+, promovat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Este un proiect despre democrație europeană și impactul acesteia asupra societății, înțelegerea conceptelor de drepturi și libertăți ale omului, respectarea diversităților, toleranță și cetățenie activă în context european.

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea dialogului intercultural, ca principiu democratic, în scopul descurajării discriminării, dezvoltarea gândirii critice și a abilităților sociale ale elevilor, pentru a face elevul să se implice mai mult în viața comunității. În aceeași măsură se încearcă promovarea valorilor europene – toleranță, respect, democrație, cetățenie activă și a învățării interculturale, care să faciliteze schimbul de idei și cooperarea dintre elevii europeni.

Programul proiectului,  ce se va desfășura pe parcursul a doi ani (septembrie 2020 – iunie 2022), este unul complex și implică activități realizate prin colaborarea școlilor  participante în proiect, școli din România, Italia, Ungaria și Macedonia de Nord.

Activităţile proiectului se desfăşoară prin intermediul site-ului proiectului şi în spaţiul virtual al unei platforme educaţionale. Proiectul își va atinge obiectivele cu dubla sa dimensiune. În primul rând, va dezvolta autonomia și gândirea critică a elevilor, făcându-i conștienți de drepturile, îndatoririle și puterea lor de a decide de la sine. În al doilea rând, își propune să determine implicarea elevilor în viața comunității, devenind actori sociali importanți în comunitățile lor, cetățeni activi. Partea în curs de dezvoltare rezidă în planul nostru este de a facilita organizarea unei rețele de cetățeni activi, în care elevii noștri vor fi implicați și care vor comunica online pe probleme sociale, despre imigrație, discriminare, drepturi civile și democrație.

Elevii își vor dezvolta autonomia și gândirea critică, vor fi mai conștienți de drepturile, datoriile și puterea lor de a decide de la sine, se vor implica în viața comunității, vor dezvolta abilități profesionale, personale, interpersonale și competențe interculturale. Se așteaptă ca proiectul să aibă un impact larg prin intermediul platformei elevilor, a activităților de diseminare și a materialelor publicate pe o varietate de spații online. Din păcate, din cauza situației create de virusul SARS Cov 2, deocamdată  toate întâlnirile internaționale și marea majoritate a activităților se desfășoară online, a declarat profesor Ciupitu-Aldea Simona, membru în echipa de proiect.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy