Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Proiectile din al Doilea Război Mondial descoperite la un operator economic din Roman

Vineri, 19.10.2018, la ora 11:26, Dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre faptul că, în curtea unui operator economic din municipiul Roman, str. Străuleşti, a fost descoperit un element de muniţie neexplodată. La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică, formată dintr-un ofiţer şi doi subofiţeri, cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care a ridicat un focos de proiectil exploziv cal. 75 mm provenit din al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii. Muniția a fost descoperită de şeful Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al operatorului economic pe timpul procesului tehnologic de prelucrare a sfeclei de zahăr.

Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătrați, fără a mai descoperi alte elemente de muniţie.

Duminică, 21.10.2018, la ora 08:02, Dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat că în curtea aceluiași operator economic din municipiul Roman, str. Străuleşti, a fost descoperit un alt element de muniţie neexplodată. La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care a ridicat de această dată un proiectil exploziv cal. 70 mm provenit din al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii.

Muniția a fost descoperită de un bărbat, în vârstă de 51 de ani, pe timpul procesului tehnologic de prelucrare a sfeclei de zahăr.

Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătrați, fără a mai descoperi alte elemente de muniţie.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

a)să anunţe de urgenţă prin SNUAU 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate;

b)să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite;

c)să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice;

d)să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;

e)să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;

f) să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *