Romașcani siderurgiști, participanți la un marș de protest la Bruxelles
Reprezentanti ai unităților ArcelorMittal din România (Galați, Hunedoara, Iași și Roman) au participat luni, 15 februarie, la Bruxelles la un amplu marș de protest față de posibilitatea acordării către China a statutului de economie de piață.
La acțiune au participat toți producătorii europeni de oțel dar și reprezentanți ai altor industrii.
Protestul siderurgistilor a fost organizat sub egida EUROFER, asociația producătorilor europeni de oțel. Aveți în atașament un comunicat EUROFER emis înainte de eveniment.
Uniunea Europeana a anunțat impunerea de taxe anti-dumping asupra unor produse de oțel importate din China și Rusia. EUROFER a salutat măsura dar atrage atenția că taxele provizorii nu sunt în măsură a descuraja acest tip de importuri.
Marșul a fost organizat cu sprijinul Asociației Europene a Oțelului (EUROFER) și al membrilor săi, sub egida AEGIS Europa, o alianță de aproximativ 30 de sectoare industriale. Aceste sectoare, în afară de cel al oțelului, includ, de asemenea, industria aluminiului, a metalelor neferoase, a panourilor solare, a fibrei de sticlă, a fabricării de biciclete şi a industriei ceramice.
Într-un discurs ținut înainte de marș, Președintele EUROFER, Geert Van Poelvoorde a spus: „Aceasta este o zi importantă pentru industria oțelului din Europa. Miniștri şi oficiali europeni se întâlnesc pentru a discuta despre viitorul industriei siderurgice din Europa. În același timp, peste 3.000 de angajați din siderurgie vor lua parte la o demonstrație pentru a evidenția îngrijorarea în legătură cu un număr tot mai mare de provocări cu care se confruntă industria siderurgică. Eu voi fi unul dintre ei.
Am văzut o creștere bruscă a importurilor de oțel, o creștere de peste 100%, din China în UE, în ultimii trei ani. Importurile vin în Europa la niveluri de preț sub costul de producție; aceasta este cunoscut sub numele de „dumping”. UE are instrumente de protecție comercială (TDI) pentru a răspunde la acest tip de comportament, dar acestea au fost incredibil de lente pentru a utiliza tarifele comerciale. Este necesară o adaptare urgentă a legislației comerciale.
De la criza financiară, 85.000 de locuri de muncă au fost pierdute în industria siderurgică europeană; doar în ultimele șase luni, 7.000 de locuri de muncă au dispărut. Fără a utiliza instrumentele de protecție comercială disponibile pentru noi în timp util există un risc considerabil că vom vedea mai multe închideri de fabrici și pierderi de locuri de muncă.
Situația va deveni și mai pronunțată dacă Chinei îi este acordat Statutul de Economie de Piață, deoarece ar da, în esență, Chinei, acordul să vândă la preț de dumping. Decizia de a acorda Chinei acest statut este ilogică; China nu este o economie de piață și doar îndeplinește unul dintre cele cinci criterii stabilite de UE pentru țările care urmează să fie considerate ca atare.
Industria oțelului este o industrie globală; producătorii de oțel europeni au nevoie de sprijin legislativ adecvat, pentru a asigura o concurență care are loc într-un mod corect, pe un nivel de egalitate. Avem nevoie urgent de patru acțiuni concrete din partea Comisiei UE, și anume: procesul de punere în aplicare a instrumentelor de protecție comercială să fie revizuit de urgență și timpul necesar de la inițierea cazurilor la introducerea unor măsuri să fie redus în mod semnificativ; un angajament din partea Comisiei de a moderniza instrumentele de protecție comercială, pentru a fi adecvate contextului actual; pentru a nu fi acordat Statutul de Economie de Piață Chinei, atunci când este clar că nu îndeplinesc criteriile statutului de economiei de piață ale UE; Schema de comercializare a certificatelor de emisii din UE să fie modificată astfel încât să nu poziționeze producătorii de oțel din Europa în dezavantaj competitiv față de concurenții lor la nivel mondial. „