Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Șase incendii de vegetație uscată într-o singură zi, stinse de pompierii nemțeni

Joi, 14 martie 2019,  pompierii militari nemțeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 6 arderi de vegetație uscată, care au afectat o suprafață de aproximativ 15 hectare.

Arderile de vegetaţie uscată s-au produs în localităţile: Piatra Neamț – zona Gării, Piatra Neamț – zona Pieței Centrale (pe calea ferată), Gâdinți, comuna Grumăzești, sat Curechiștea, comuna Ștefan cel Mare, sat Cârligi și localitatea Poienari.

 

Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost „foc deschis în spaţii deschise sau fumatul în locuri nepermise”.

Pompierii atrag atenția încă odată cetățenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător!

Anual mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi!

Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești.

Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii nemțeni reamintesc , din nou, cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

• Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

• Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;

• Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;

• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;

• Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc).
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *