Sfântul Grigorie Taumaturgul

grigorie1

Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut pe la 213, în Neocezareea Pontului, dintr-o familie păgână. A studiat retorica, apoi limba latină şi dreptul în oraşul natal, iar în jurul anului 233, Sf. Grigorie, care se numea pe atunci Teodor, dorind împreună cu fratele sau, Atenodor, să se perfecţioneze în aceste discipline la şcolile vestite din Berit, se îndreaptă spre acest oras. In cursul călătoriei ei s-au abătut din drum şi s-au oprit la Cezareea Palestinei, unde aveau o sora. Aici, Teodor şi Atenodor au fost câştigati de elocinţa şi de ştiinta lui Origen, care i-a iniţiat în filosofie şi în cunoasterea creştinismului. Au renuntat la studiile de la Berit si s-au consacrat cu entuziasm studiilor teologice sub conducerea marelui dascal alexandrin. Au stat aici timp de cinci ani de zile neîntrerupţi.

În cuvântul său de adio, numit „Panegiric” sau „Cuvânt de mulţumire adresat lui Origen”, în prezenţa acestuia şi a publicului, Sf. Grigorie l-a calificat pe dascălul şi educatorul Origen drept „paradisul plăcerilor” (duhovniceşti) şi descrie metoda de lucru şi programa analitică a învăţământului superior creştin ce se predă la Cezareea si Alexandria. Întorşi în patrie, cei doi fraţi au fost făcuţi episcopi. Sf. Grigorie a ocupat scaunul episcopal nou înfiinţat la Neocezareea . El e marele misionar al Pontului, convertind foarte multi păgâni. Sf. Vasile, a cărui bunica după tată, Macrina, fusese catehizata de Sf. Grigorie, spune lucruri mari, unele minunate, despre Sf. Grigorie.

Când a venit episcop la Neocezareea a găsit numai 17 creştini în această cetate, dar a reuşit să creştineze toată cetatea şi regiunile ţărâneşti din jur. Sf. Vasile îl socoteşte împreună cu Apostolii şi proorocii, marea făclie strălucitoare a Bisericii, trăitor în intimitatea lui Dumnezeu. Toate aceste fapte au făcut să i se dea numele de „Taumaturgul”, adică făcătorul de minuni.

A fost martor la devastarea Pontului de către goţi şi borazi, Biserica aflată sub păstorirea sa fiind pusă la grea încercare.. În 264-265, Sf. Grigorie lua parte, împreună cu fratele sau Atenodor, la un sinod, la Antiohia, contra lui Pavel de Samosata. După toată această bogată activitate desfăşurată în slujba Bisericii a trecut la cele veşnice în timpul domniei lui Aurelian (270-275), conform informaţiei dată de Suidas.

Post-ul Sfântul Grigorie Taumaturgul apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy