Situl arheologic de la Traian, punct „La Izvoare”

„La Izvoare”, la 500 m nord-est de sat, pe terasa înaltă a Siretului, pe vechea vatră a satului Berindești, au fost identificate și cercetate așezări din mai multe epoci și perioade istorice: epoca bronzului, sec. II-III p.Chr, sec. IV, sec. VI-VII şi perioada feudalismului dezvoltat (sf. sec. XIV-XVI). Epocii bronzului îi aparţin mai multe fragmente ceramice şi un cuptor menajer deteriorat. În nivelul de sec. II-III p.Chr., care este surprins pe întreaga zonă cercetată, s-au descoperit fragmente de vase lucrate la roată sau cu mâna, de amfore şi fragmente de cuţite din fier. De asemenea, s-a surprins şi restul dintr-o locuinţă cu vatră deschisă, peste care este suprapus un cuptor de tip pietrar din aceeaşi perioadă, dar dintr-o fază mai nouă. Câteva fragmente de vase aparţinând sec. IV marchează existenţa unui nivel din această perioadă.

Zona cercetată a fost intens locuită şi în epoca feudală, descoperindu-se, până în prezent, mai multe complexe de locuire, printre care trei locuinţe de tip bordei, cinci gropi şi patru cuptoare pentru copt pâine. Remarcăm prezenţa în această  aşezare a ceramicii fine cenuşii, cu decor. Alături de nivelul medieval – care a reprezentat scopul cercetării din acest punct – săpăturile au surprins un nivel dacic din sec.II-III, constând dintr-un fragment de locuinţă de suprafaţă, pe podeaua căreia s-au găsit fragmente de ceramică lucrate cu mâna sau la roată şi un pietrar din sec. VI.

sursa: Monumente istorice Neamț

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy