Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Situl arheologic de la Traian, punct „La Izvoare”

„La Izvoare”, la 500 m nord-est de sat, pe terasa înaltă a Siretului, pe vechea vatră a satului Berindești, au fost identificate și cercetate așezări din mai multe epoci și perioade istorice: epoca bronzului, sec. II-III p.Chr, sec. IV, sec. VI-VII şi perioada feudalismului dezvoltat (sf. sec. XIV-XVI). Epocii bronzului îi aparţin mai multe fragmente ceramice şi un cuptor menajer deteriorat. În nivelul de sec. II-III p.Chr., care este surprins pe întreaga zonă cercetată, s-au descoperit fragmente de vase lucrate la roată sau cu mâna, de amfore şi fragmente de cuţite din fier. De asemenea, s-a surprins şi restul dintr-o locuinţă cu vatră deschisă, peste care este suprapus un cuptor de tip pietrar din aceeaşi perioadă, dar dintr-o fază mai nouă. Câteva fragmente de vase aparţinând sec. IV marchează existenţa unui nivel din această perioadă.

Zona cercetată a fost intens locuită şi în epoca feudală, descoperindu-se, până în prezent, mai multe complexe de locuire, printre care trei locuinţe de tip bordei, cinci gropi şi patru cuptoare pentru copt pâine. Remarcăm prezenţa în această  aşezare a ceramicii fine cenuşii, cu decor. Alături de nivelul medieval – care a reprezentat scopul cercetării din acest punct – săpăturile au surprins un nivel dacic din sec.II-III, constând dintr-un fragment de locuinţă de suprafaţă, pe podeaua căreia s-au găsit fragmente de ceramică lucrate cu mâna sau la roată şi un pietrar din sec. VI.

sursa: Monumente istorice Neamț
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *