Târgu-Neamț, inima tradițiilor de Anul Nou. Autenticitate și mii de oameni la renumitul festival de pe 2 ianuarie [FOTO/ VIDEO]

Cel mai mare și mai frumos festival de Anul Nou din România.„- Cu această impresie au plecat din zona Târgu-Neamț miile de suflete care au asistat la maratonul de tradiții și obiceiuri desfășurat pe parcursul zilei de marți, 2 ianuarie 2024, în centrul orașului de pe Valea Ozanei.

*Nu mai este o noutate desfășurarea anuală a acestui festival. Un obicei care datează de decenii întregi, arhicunoscut de oamenii locului, și anume venirea cetelor de urători și “mascați” la Târgu-Neamț în a doua zi a noului an, a căpătat o formă mai organizată, de când Daniel Vasilică Harpa a devenit primarul orașului Târgu-Neamț. Așa a apărut acest festival, cu 12 ani în urmă.

La ediția de anul acesta, au participat cete precum Ursul lui Gavrilă din Asău (jud. Bacău), Codrii Stânișoarei din Borca, Căluții din Broscăuți (jud. Botoșani), Alaiul de urători de la Boiștea, Stejărelul/ Vlăstarele lui Enescu din jud. Botoșani, Urșii giroveni, Codrulețul din Vorona, Mlădițele Farcașei,  Alaiul de Datini RăzeșiiCracăului și Năvala Urșilor, Străjerii din Dolheștii Mici, jud. Suceava, Capra Mută din Preutești, Ceata de la Boroaia, Cerbul de la Zebreni (Cotnari, jud. Iași), Arnăuții din Humulești, Sumanarii din Trifești, Urșii de la Poiana, Alaiul de datini și obiceiuri de la Răucești sau Arnăuții din Barieră.

După tradiționala paradă pe centrul orașului, aceștia au urcat rând pe rând pe scena din Piaţa „Adormirea Maicii Domnului” pentru a încânta publicul cu urături și colinde din vechime, autenticitate, muzică tradiţională, mesaj inedit şi recuzită pe măsură.

Nu au lipsit cântecele de Colind, Uratul cu pluguşorul, Jocurile cu măşti, Capra, Ursul, Arnăuţii, Dansul căiuţilor şi Teatrul haiducesc -obiceiuri originale de Anul Nou și cu un farmec greu de egalat.

După mai bine de 5- 6 ore de culoare și emoție, Ionela Brănișteanu- directoarea Casei Culturii “Ion Creangă” din Târgu-Neamț a anunțat câștigătorii acestei ediții. La categoria “Autenticitate” (măști, costume, obiceiul prezentat), Urșii Giroveni (Neamt) și Căluții din Broscăuți, Botoșani s-au clasat pe locul al III-lea, iar locul II a fost revendicat de Alaiul de Datini și Obiceiuri de la Răucești și de Alaiul de Datini Năvala Urșilor din Boțești, Neamț. Locul I la această categorie a fost ocupat de membrii Grupului Stejărelul/ Vlăstarele lui Enescu din Botoșani și de cei din Ceata de la Boroaia.

La categoria “Datini și obiceiuri” (urs, capră, urătură etc), Cerbul de la Zbereni (Cotnari, jud. Iași) și Sumanarii de la Trifești (Neamț) au fost la egalitate, pe locul al III-a. Locul II a fost ocupat de Alaiul de urători de la Boiștea, coordonat de pr. Gheorghe Trofin, și de grupul Codrii Stânișoarei din Borca, jud. Neamț. Pe locul I s-au clasat atât membrii grupului Codrulețul din Vorona (Botoșani), cât și Străjerii din Dolheștii Mici (Suceava).

Dar adevărații câștigători ai acestui festival de tradiție (la propriu și la figurat) au fost cei peste 9000 de oameni (potrivit estimărilor oficiale) care s-au bucurat pe parcursul zilei de culoare și autenticitate, de frumusețea datinilor de Anul Nou, transmise cu drag, din generație în generație.

 Festivalul de pe 2 ianuarie a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Târgu-Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ și Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu-Neamţ. Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat și Daniel Harpa- primarul orașului, viceprimarul Vasile Apopei, Ion Asaftei- președintele Consiliului Județean și cei doi vicepreședinți ai instituției, Adrian Păduraru și Dragoș Chitic, prefectul Adrian Niță, numeroși primari din județ, consilieri județeni și locali, dar și turiști, și nemțeni din toate colțurile județului.

Efectivele Detasamentului 5 Jandarmi Târgu- Neamt au asigurat măsurile de ordine publică, cu sprijinul celor de la Poliția Națională și cea Locală, astfel încât nu s-a înregistrat niciun eveniment neplăcut.

Târgu-Neamț a fost și va rămâne un punct de referință în ceea ce privește promovarea și perpetuarea datinilor de Anul Nou, atât timp cât autoritățile publice, păstrătorii acestor minunate tradiții românești și iubitorii de frumos din Neamț și din întreaga țară nu vor uita că 2 ianuarie, an de an, aici e locul unde trebuie să fie prezenți.

CLICK AICI PENTRU VIDEO DE LA FESTIVALUL OBICEIURILOR ȘI TRADIȚIILOR DE ANUL NOU- 2 IANUARIE 2024, TÂRGU-NEAMȚ

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy