TOT ce trebuie să ştii despre CARDUL DE SĂNĂTATE
Peste 90% din cardurile de sănătate tipărite (aproximativ 12,5 milioane) au ajuns la asigurați, 120.000 dintre acestea fiind inițializate.
Cum funcţionează cardul
Cardul de sănătate vine de la CNAS alături de informaţii explicative şi însoțit de un formular ce trebuie depus la medicul de familie, care îl va parafa şi semna. La medicul de familie se va realiza activarea cardului, pentru ca acesta să devină funcțional. Medicul vă va solicita personalizarea pinului format din 4 cifre. Trebuie să reţineţi codul pin şi să nu îl divulgaţi. De câte ori veţi solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente veţi tasta personal acest pin.
De la 1 ianurie 2015, de fiecare dată când pacienții vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, le vor primi doar în baza cardulului, atât la medicul de familie cât și la orice alt cabinet, spital sau farmacie.
Cardul sănătate conţine numele persoanei asigurate, codul de asigurat, numărul documentului, data expirării și este specificat că persoanele asigurate au obligaţia prezentării documentului naţional de asigurări de sănătate în vederea acordării serviciilor medicale şi că acesta nu este transmisibil. Fiecare pacient are propriul cod PIN, iar după o procedură medicală, doctorul înscrie în sistemul electronic serviciul de care a beneficiat pacientul.
Cardul de asigurat validează consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical, cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii etc, care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Gravidele vor fi asigurate pe perioada sarcinii chiar dacă nu plătesc contribuțiile de sănătate.
Situații nereglementate
Implementarea sistemului lasă nereglementate o serie de situații:
– copiii nu au card, dar cardul părinților va fi folosit de medici. Nu există încă o rezolvare a situațiilor copiilor ai căror părinți sunt plecați din țară, dacă părinții sunt neasigurați sau în cazul copiilor institutionalizați.
– nu se știe cum vor fi rezolvate urgențele pacienților neasigurați care nu au card
– sau situația în care pacientul își pierde cardul și prezintă în schimb o adeverință