Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Tradiții la început de an: Sfințirea caselor înainte de Bobotează

iordanul

Potrivit obiceiului creștinesc și strămoșesc, în zilele premergătoare Botezului Domnului, prăznuit la data de 6 ianuarie, slujitorii Sfintelor Altare merg la casele creștinilor cu Iordanul și vestesc minunea Botezului Domnului Nostru Iisus Hristos.

În funcție de numărul enoriașilor, preoții își programează aceste vizite, astfel încât să ajungă la toate casele arondate. Preotul este însoțit de copiii din parohie, care merg înainte, din casă-n casă și strigă “Chiralesa” (cuvânt din limba greacă tradus „Fie-ți milă, Doamne!”). Fiindcă îi anunță din timp că se apropie preotul, gazdele îi răsplătesc pe copii cu dulciuri și fructe.

Preotul este așteptat cu o lumânare sau cu o candelă aprinsă. Cu ajutorul unui mănunchi de busuioc, stropește cu apă sfințită prin toate încăperile casei și pe toți locuitorii, binecuvântându-i, pentru a fi feriti de boli și de tot răul. Preotul ține în mâna dreaptă Sfânta Cruce și cântă, împreună cu dascălul:

În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat. Că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-te. Și Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Domnezeule, și lumea ai luminat, mărire Ție!

Apoi, membrii familiei sărută icoana care reprezintă botezul lui Iisus Hristos.

Gospodăria este binecuvântată, iar fiecare gazdă cere un firișor de apă sfințită din căldărușa dascălului și un fir de busuioc din buchetul preotului. Apa sfințită se păstrează, tradiția spunând că are puteri miraculoase și că este vindecătoare de boli.

Mersul cu Iordanul este o veche rânduială bisericească și reprezintă o înnoire a sfințeniei care trebuie să pătrundă în casele și sufletele noastre, o pregustare a marelui praznic al Bobotezei. Obiceiul încă se mai păstrează, dar numărul celor care primesc preotul în casă cu această ocazie este în continuă scădere. Mulți sunt plecați în străinătate… Alții închid ușa înainte să ajungă preotul, fiindcă și-au pierdut credința. Sau încrederea în slujitorii Bisericii.

sursa: ziartarguneamt.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *