Unul dintre cele mai importante șantiere arheologice paleolitice din Europa, se află la Neamţ

Șantierul arheologic de la Poiana Cireșului s-a dovedit în anii care au trecut, prin bogăția de artefacte scoase la lumină, a fi unul dintre cele mai importante șantiere arheologice paleolitice din Europa, un loc unde s-au făcut multe descoperiri de interes mondial.

Astfel, munca dedicată a echipei conduse de Prof. univ. dr. Marin Cârciumaru și dr. cercetător Elena Cristina Nițu a făcut posibilă umplerea unui întreg muzeu cu artefacte vechi de 20.000-30.000 de ani (aceste obiecte sunt expuse la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște) Aici, la Poiana Cireșului, lângă Piatra Neamț, s-au descoperit pandantive gravate în piatră vechi de 20.000 de ani, coliere din melci cu o vechime de aproape 30.000 de ani, cea mai veche statuetă din piatră descoperită vreodată în România și această parte a Europei, veche de peste 20.000 de ani, unelte și arme ale omului Gravetian, cel care avea aici o tabără de vânătoare. Mai mult decât atât, descoperirile făcute le-au permis specialiștilor să contureze flora de acum 20.000-30.000 de ani și să aducă argumente consistente din care să reiasă că așa zisul om preistoric făcea, în acea vreme, schimburi comerciale din zona Moldovei până la Marea Mediterană.

Și cum suntem la doar 3 săptămâni de reluarea cercetării de la Poiana Cireșului, am realizat o emisiune cu arheologii care conduc acest șantier, pentru a vedea care sunt așteptările pentru acest an. Ei bine, pe baza unei descoperiri făcute anul trecut, dar care nu a putut fi cercetată integral în 2016, arheologii spun că, dacă se vor confirma intuițile lor, anul acesta va fi unul cu noi descoperiri de interes mondial. Mai multe veți afla mai jos, urmărind acest nou episod al emisiunii Adevăruri Tulburătoare…

Sursa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy