Vizita premierului Nicolae Ciucă la Neamț, 5 mai 2023 (IMAGINI)

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a aflat astăzi, 5 mai, într-o vizită de lucru în județul Neamț.

Vizita a început la Roman, unde premierul a discutat cu elevii din județ care au avut performanțe la olimpiadele naționale și internaționale. Nicolae Ciucă i-a felicitat pe cei mici, dar și pe profesorii și familiile lor pentru obținerea acestor excepționale reușite educaționale.

„Sunt mândru că elevii noștri pot să obțină rezultate notabile pe plan mondial și că școala românească are capacitatea de a genera performanță internațională.”, a spus Nicolae Ciucă.

Programul premierului a inclus și mai multe vizite la companii cu capital românesc din judeţul Neamț, care au beneficiat de ajutor de stat sau linii de finanțare europene, unde se realizează produse ce poartă eticheta „Produs în România”.

Am fost impresionat de fluxul de producție complet automatizat de la fabrica Petra Pavaje, din comuna Cordun, una dintre cele mai moderne și eficiente unități de producție a prefabricatelor de beton din estul țării, care produce zilnic 6.000 mp de pavele, printr-un proces ce integrează o serie de roboți industriali. Componentă a Florea Grup, fabrica a beneficiat de fonduri guvernamentale în valoare de aproximativ 12 milioane lei. Aceasta este și o unitate de producție etalon în ceea ce privește eficiența energetică, având investiții în proiecte care contribuie la protejarea mediului înconjurător.

Termoplast, o altă companie de succes construită pe valorile unui business de familie, reprezintă unul din cei mai importanți producători de tâmplărie PVC din România, care s-a dezvoltat în ultimii 30 de ani pe propriile picioare. În prezent, 70% din producție se exportă, compania fiind prezentă pe piața din Europa de Vest. A beneficiat de fonduri europene și pregătește o investiție nouă de 5 milioane euro.

M-am bucurat să întâlnesc tineri antreprenori de succes, care au dezvoltat proiecte ambițioase și care acum sunt prezenți atât în marile lanțuri de magazine din România, cât și în țările europene, cu gama de băuturi răcoritoare premium Merlin’s Beverages. În doar câțiva ani de la lansarea ambițiosului proiect de afaceri, aceștia au reușit să devină o provocare reală pentru marii competitori din segmentul băuturilor răcoritoare, având cota de piață de peste 90% pentru unele produse.

Guvernul îi încurajează pe antreprenorii care doresc să-și valorifice potențialul economic să aplice pentru finanțări europene multianuale pentru că proiectele de dezvoltare a capacității de producție și înalta tehnologizare le vor asigura o prezență relevantă pe piețele internaționale.

Îi felicit pe antreprenorii români pentru curajul și spiritul antreprenorial! Reușesc astfel să creeze locuri de muncă, să dezvolte comunitățile și întreaga economie românească!

a declarat Nicolae Ciucă

După vizitele efectuate la companiile nemțene, premierul a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții mediului de afaceri, inclusiv din domeniul silvic, fermierii și crescătorii de animale din Neamț, județ în care două treimi din cetățeni trăiesc la sat.

Am vorbit cu dumnealor despre dificultățile pe care le are sectorul agricol din cauza războiului din Ucraina, a secetei și creșterii prețurilor, probleme cunoscute la nivelul Guvernului și care mențin în atenție promovarea intereselor fermierilor și crescătorilor de animale.

Pregătim deja implementarea în România a propunerilor Comisiei Europene pentru compensarea efectelor produse de tranzitul și importul de cereale din Ucraina. României îi vor reveni aproximativ 30 de milioane de euro, la care adăugăm 20 de milioane de euro aprobați deja la nivelul Guvernului, ceea ce înseamnă o susținere de aproximativ 50 de milioane de euro pentru cultivatorii români de cereale. Acești bani trebuie să ajungă cât mai repede în agricultura românească pentru ca fermierii să primească la timp sprijinul de care au nevoie.

Așa cum am discutat și în alte întâlniri cu fermierii, agricultura va primi compensații și pentru pierderile suferite din cauza secetei. Proiectul de act normativ a fost finalizat de Ministerul Agriculturii, va intra spre aprobare în ședința de Guvern și va crea astfel mecanismul prin care se alocă până la 1.000 de lei pe hectar fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă.

Continuăm, de asemenea, programele de susținere a culturilor și produselor românești, apicultura, silvicultura, dar și decizii și măsuri clare pentru ca zona de munte din România să nu se depopuleze și să–i punem cu adevărat în valoare potențialul.

Potențialul nostru agricol este imens însă trebuie să vedem cât de înțelept putem să luăm măsuri astfel încât sa folosim materia primă din agricultură și să trecem la produs finit care să reducă balanța de deficit comercial și să devenim exportatori.

Crescătorii de animale beneficiază, de asemenea, de subvenții. Un pachet de sprijin este acum în lucru la Ministerul Agriculturii pentru a veni în sprijinul fermierilor și al pieței laptelui din România, așa cum ne-am asumat în cadrul consultărilor cu reprezentanții industriei de profil. Sprijinul se va adresa atât fermierilor, cât și procesatorilor care prelucrează laptele românesc și contribuie la viabilitatea activității crescătorilor de animale.

Vom continua să susținem agricultura românească și pe fermierii noștri care au capacitatea, știința și forța să garanteze securitatea alimentară a cetățenilor români.

a precizat premierul României

Surse foto: Guvernul României

Declarații de presă susținute de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă la Piatra Neamț

Declarație susținută de președintele Partidului Național Liberal, premierul Nicolae Ionel Ciucă, la ședința Colegiului Director Județean al PNL Neamț

Precizăm că programul premierului a fost modificat față de versiunea transmisă de Guvern ieri:

Ora 10.05   Întâlnire cu elevii olimpici și profesorii coordonatori de la Colegiul Național Petru Rareș și de la Colegiul Național Roman Vodă

– Primăria Municipiului Roman

Ora 11.00   Întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri din zona Roman Metropolitan

– Hotel Roman, Municipiul Roman

Ora 12.30    S.C. Petra, comuna Cordun, Județ Neamț

Ora 13.15    S.C. Termoplast, Roman

Ora 14.30    SC Merlins Beverages, Piatra Neamț

Declarații de presă susținute de primul-ministru;

Ora 16.30   Întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri, fermieri, crescători de animale, firme din domeniul silvic

– Pensiunea Aristocratis, Târgu Neamț, județul Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy