„Zilele Cetății Neamț“: cavaleri și domnițe, într-un cadru medieval de poveste

Târgu-Neamț se pregătește să întâmpine un eveniment extraordinar în perioada 30 iunie – 2 iulie 2023, când orașul se va transforma într-un adevărat tărâm medieval pentru cea de-a 22-a ediție a „Zilelor Cetății Neamț“.  În parteneriat cu Complexul Muzeal Național Neamț și Casa Culturii „Ion Creangă“, Consiliul Județean Neamț și autoritățile locale din Târgu Neamț au în vedere să promoveze turismul și cultura din județul Neamț și din întreaga Regiune Nord-Est a țării.

„Ne dorim organizarea unei ample manifestări dedicate vremurilor medievale încărcate de istorie. Pe aceste meleaguri, domnitorul Ștefan cel Mare a dus bătălii și a întărit zidurile Cetății Neamț, iar începutul lunii iulie, perioada în care se desfășoară evenimentul, are legătură cu data de 2 iulie – ziua trecerii în neființă a marelui voievod, canonizat începând cu anul 1992 drept «un purtător de biruință, care a luptat cu prețul vieții sale până la jertfelnicie pentru apărarea hotarelor țării și a credinței strămoșești, fiind numit apărător al creștinătății», după cum spun cărțile vremilor trecute.“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

În cele trei zile ale evenimentului, publicul se va bucura de concerte, reprezentații ale unor ordine cavalerești, spectacole cu recuzită medievală, desfășurate într-un decor tematic, târg de meșteșuguri, vernisaje, animație și reconstrucție istorică, expoziții tematice etc.

„Evenimentul atrage în fiecare an atât locuitorii nemțeni, cât și turiști, și cu siguranță va fi, și de această dată, un punct de atracție major. Dorim să oferim participanților o experiență deosebită, iar «Zilele Cetății Neamț» sunt pregătite să încânte și să inspire vizitatorii de toate vârstele. Această manifestare extraordinară nu are doar scopul de a atrage turiști și de a promova regiunea, ci și de a consolida legăturile din comunitate. Astfel, «Zilele Cetății Neamț» devin un moment de întrunire și prietenie, în care se sărbătoresc tradițiile și se mențin legăturile dintre trecutul bogat și prezentul viu. Vă așteptăm cu bucurie timp de trei zile la Târgu-Neamț pentru a asculta împreună poveștile dintre zidurile Cetății Neamț.“, a precizat Adrian Păduraru, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Cea de-a 22-a ediție a evenimentului se va desfășura pe Stadion, la Cetatea Neamț, dar și în Amfiteatrul din Târgu-Neamț.

Nu vor lipsi concerte susținute de Vali Boghean&Band, Marcel Pavel, Iordache Basalic, Vlad Miriță, Orchestra Filarmonicii din Bacău – dirijor Andrei Tudor.

Povestea Cetății Neamț va fi spusă și prin spectacole oferite de Străjerii și Domnițele Cetății Neamțu’, Garda Curții Domnești, Asociația Culturală Istoria Interactivă Petrodava Neamț, Ignis Vultus, Paladinii de Terra Medies, Compania Ursului Brun/White Eagles.

Participanții la evenimentele din cele trei zile vor avea ocazia să fie părtași la o vânătoare de comori, la un spectacol de jonglerii cu foc oferit de Fire Dream, precum și la ateliere de pedagogie muzeală.  Directorul festivalului este primarul orașului Târgu-Neamț, Daniel-Vasilică Harpa, iar coordonatorul ordinelor cavalerești este pr. Gheorghe-Marian Filip.

Nu am nicio îndoială că ediția de anul acesta va fi una nu doar la înălțimea așteptărilor, ci una remarcabilă, memorabilă, participarea nemțenilor și turiștilor la toate momentele evenimentului fiind, în continuare, complet gratuită.”, a conchis Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy