Ziua internationala a Educatiei

Ziua internationala a Educatiei este celebrata anual pe 5 octombrie, incepand cu anul 1994, in intreaga lume, pentru a aminti de importanta rolului educatiei. Este, de asemenea, un moment de reiterare a semnarii in 1966 a recomandarilor UNESCO/ILO referitoare la statutul profesorului.

Recomandarile UNESCO/ILO au stabilit drepturile si responsabilitatile profesorilor si standardele internationale pentru educatia continua, integrarea in campul muncii, conditiile de predare si invatare. Aceste recomandari, valabile si in prezent, mai contin si sfaturi practice pentru profesori pentru a creste nivelul calitatii educatiei. Practic sunt stabilite standardele legate de profesionalism, cooperare intre institutii, educatia continua a cadrelor didactice, libertate profesionala, responsabilitati, codul de etica al profesiei, drepturi, numarul orelor de munca, remuneratie etc.

Educatia este un factor important al formarii noastre, deoarece permite evolutia armonioasa a personalitatii umane din punct de vedere spiritual, moral, social, cultural si economic, fiecare individ educat adaugand un plus de valoare societatii. Inevitabil, progresul in educatie depinde in mare parte de calificarea si daruirea cadrelor didactice, de tehnicile pedagogice ale profesorilor. Din acest motiv, actul de educare este considerat o profesie, o forma de serviciu public care necesita experti in domeniul educatiei.

In temeiul HG nr. 680/1994, privind aniversarea anuala a Zilei Mondiale a Profesorului, la data de 5 octombrie, unitatile de invatamant preuniversitare din Neamt vor desfasura activitati specifice, extracurriculare si extrascolare dedicate acestui eveniment.

Comunicat de presa ISJ Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy