Moralitatea invatamantului nemtean intre realitate si fictiune

Invatamantul nemtean
Invatamantul nemtean

Invatamantul nemtean, prin conducatorii sai, incepe sa fie din ce in ce mai cu fundul in doua luntri. Daca pana acum eram obisnuiti ca directorii de unitati scolare sa fie reprezentanii angajatorului si tinta sindicatelor, iata ca la Neamt bunul simt nu mai are nicio limita, iar cand e vorba de problemele cadrelor didactice, unii directori sunt de partea angajatorului, iar cand e vorba de a cere si pentru ei drepturi salariale, brusc devin membri de sindicat cu drepturi depline .
Noi stiam ca directorii de unitati de invatamant nu au voie sa fie si membri de sindicat pentru ca directorul de scoala este functie asimilata patronatului, deoarece are atributii de angajator, persoana juridica, fiind delegat cu puterii de executie si aplicare a legii de catre I.S.J prin Inspectorul Scolar General.
Din pacate am inteles ca s-au mai modificat niste legi, dar si asa consideram ca este de prost gust ca un director de scoala sau liceu care trebuie sa fie un exemplu de moralitate, sa stea cu fundul in doua luntri. Am auzit de situatii atat de josnice in care un director obligat sa reprezinte interesele ISJ o face in tribunal contra sindicatului din care face parte acelasi director si, culmea, acelasi director, prin sindicatul care il reprezinta este parte in proces si cere drepturi salariale. Deci spuneti dumneavoastra cum se cheama directorul de unitate de invatamant care se prezinta la tribunal in dubla calitate de reclamant si reprezentant al reclamatului. Asta ar trebui sa invete copiii de la dascalii lor ?
Prima oara am descoperit aceasta pozitie de sindicalist doar cu drepturi si fara obligatii la directorul unui liceu din Neamt care, in mod miraculos, beneficiind de indulgenta, ca sa nu spunem complicitatea I.S.J.N., este si purtator de cuvant al unui partid politic, functie care se suprapune inevitabil peste programul de director al liceului, dar am inteles ca asa e treaba in invatamantul nemtean si nu se poate respecta legea si ca unele cadre didactice trebuie sa fie peste ea, mai ales daca sunt implicate politic. Am observat aceeasi situatie apoi la directoarea de la un alt liceu din Neamt, directoare care este mare observator si neimplicata cand profesorii din sindicat au nemultumiri si membra cu drepturi depline cand acestia cer drepturi salariale . Mergand pe firul starii de incompatibilitate morala clara, am descoperit ca din cele aproximativ 140 de unitati de invatamant din Neamt, 101 au directori ce sunt si membri de sindicat cu cerere scrisa de intrare in sindicat, semnata cu manuta lor pentru anul scolar curent si platesc constiinciosi cotizatia .
Acest moment este unul foarte delicat pentru conducerea Inspectoratului Scolar Neamt care, daca ar fi centrata pe interesul copiilor, ar trebui sa elibereze din functie instantaneu astfel de directori care nu pun demnitatea pedagogica pe primul plan si care nu pot fi un model pentru elevi, dar din pacate prea multi sunt numiti politic, iar USL-ul se pare ca face exact ce a facut si PDL-ul, dar parca PDL-ul avea oameni ceva mai bine pregatiti pe posturile de directori de unitati de invatamant .
Dupa acest articol urmeaza o demonstratie de oologie din partea Inspectoratului Scolar Neamt, care ne va arata ce e mai important in invatamantul nemtean: pilele si apartenenta politica sau demnitatea si moralitatea, iar daca judetul Neamt ar face parte dintr-o tara civilizata, acesti directori de unitati scolare ar trebui sa demisioneze pe loc ori din functia de conducere, ori din statutul de membru de sindicat, ca nu poti fi cu fundul si in barca angajatorului si al angajatilor, chiar si in cazul directoarelor si directorilor care ar putea sa faca fizic acest lucru .
Hai pa, lupilor moralisti !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy