13 octombrie – Ziua Internaţională a Reducerii Riscurilor la Dezastre. Activități ale ISU Neamț

În fiecare an, în ziua de 13 octombrie este aniversată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale pentru creșterea gradului de conştientizare a riscurilor generate de dezastrele naturale precum şi a modalităţilor de reducere a acestora.

Conform www.undrr.org, în acest an tema este: „Creșterea substanțială a disponibilității și a accesului la sistemele de avertizare timpurie, informații și evaluări privind riscurile la dezastre ale populației până în anul 2030”.

Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al judeţului Neamţ va desfășura în data de 13 octombrie o serie de activități cu caracter preventiv:

  1. La ora 09:50, în fiecare unitate de învățământ din județ va avea loc un exercițiu de evacuare în caz de cutremur. La aceste exerciții desfășurate cu sprijinul ISJ vor participa și serviciile voluntare pentru situații de urgență.

Exercițiul de evacuare are ca temă Activitatea personalului didactic și a elevilor din județul Neamț pe timpul și imediat după producerea unui cutremur. Această activitate are ca scop conștientizarea riscului dar și formarea deprinderilor pentru a putea acționa corespunzător în cazul producerii unui astfel de eveniment.

Exercițiul va presupune:

  • anunțarea producerii situației de urgență la ora 09:50
  • comportamentul adecvat ce trebuie adoptat în cazul producerii unui cutremur
  • adăpostirea copiilor sub bancă, masă, grindă sau tocul de la ușă. În cazul în care sunt persoane ce au fost surprinse pe hol, se recomandă ca acestea să se așeze în poziția ghemuit cu mâinile deasupra capului lângă peretele interior, îndepărtându-se de ferestre
  • deschiderea ușii de la clasă de către cadrul didactic (aflat la ora de curs)și poziționarea acestuia sub tocul de la ușă,
  • evacuarea copiilor din clase (cu recomandarea de a-și acoperi capul cu o carte sau ghiozdanul) după ce cadrul didactic s-a asigurat că se poate efectua în condiții de siguranță
  • efectuarea prezenței elevilor, pe clase, la locul de evacuare (stabilit) și înștiințarea conducerii unității de învățământ.

Regulile de comportament sunt prezentate în cadrul campaniei naționale Nu tremur la cutremur. Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv de bază informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.

  • În parcarea Centrului comercial Kaufland din strada Bistriței, în intervalul orar 10:00 – 18:00, va fi amplasat Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență.

Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență se află în dotarea IGSU din anul 2021. Prin obiectivul său de formare a populaţiei, Centrul Mobil este dotat cu echipamente inteligente ce simulează diverse situaţii de urgenţă, incendii, situații meteo extreme sau chiar cutremure.

În ceea ce privește incendiile, pot fi simulate „flăcări digitale” în producerea unor incendii la aragaz, coşul de gunoi și aparate electronice și electrocasnice în bucătărie și dormitor.

Cu această ocazie, cetățenii vor putea identifica mai ușor posibilii factori de risc și vor avea oportunitatea să învețe modul de comportare în diferite situații de urgență.

Folosind „flăcări digitale” de ultimă generaţie, scenarii pentru prevenirea incendiilor, tehnologii de recunoaştere a pericolelor şi efecte multimedia, Centrul Mobil este conceput astfel încât să poată asigura o învăţare prin deplasarea acestuia în diverse locuri din ţară, crescând astfel accesibilitatea întregii populaţii la acest tip de învăţare.

Participanții care vor vizita acest centru destinat instruirii populaţiei vor învăța cum să acţioneze în diferite situaţii de urgenţă ce se pot produce într-o locuință.

  • Expoziție de tehnică pentru intervenție din dotarea ISU Neamț și mediatizarea Campaniilor naționale de informare preventivă prin distribuirea de broșuri, afișe și flyere din cadrul Campaniilor naționale de informare preventivă în parcarea Centrului comercial Kaufland din strada Bistriței, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
  • Ziua Porților deschise în toate subunitățile ISU Neamț.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy