Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

140 de ani de la nașterea fizicianului Albert Einstein

La  14 martie 1879, în Ulm (Germania), se năștea într-o familie de evrei, Albert Einstein, cunoscut pentru elaborarea teoriilor speciale și generale ale relativității. În anul 1921 a câștigat premiul Nobel pentru fizică deoarece a reușit să explice efectul fotoelectric. S-a stins din viață la 18 aprilie 1955, în Princeton, New Jersey.

Albert Einstein este considerat una dintre cele mai strălucite minţi ale umanităţi. Contribuţiile sale în fizică sunt legate de teoria relativităţii restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, şi de teoria relativităţii generalizate (1915) care extinde principiul relativităţii mişcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitaţiei. De asemenea, printre altele, și-a adus aportul în cosmologia relativistă, teoria capilarităţii, teoria cuantelor pentru gazul monoatomic, proprietăţile termice ale luminii (al căror studiu a condus la elaborarea teoriei fotonice), teoria radiaţiei (ce include emisia stimulată), teoria câmpurilor unitară şi geometrizarea fizicii.

 

Amintim că la 14 martie 2018 s-a stins din viață, la vârsta de 76 de ani, un alt mare om de ştiinţă, Stephen Hawking. La vârsta de 21 de ani, fizicianul a fost diagnosticat cu o maladie neurodegenerativă — scleroză laterală amiotrofică. Din această cauză se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile şi comunica prin intermediul unui computer.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *