Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

27 iulie 2018 – Eclipsă totală de Lună, cel mai important fenomen astronomic din acest an

Pe 27 iulie 2018 va avea loc o eclipsă totală de Lună, cel mai important fenomen astronomic din acest an, domnul şi cea mai lungă eclipsă totală din secolul 21, cu durata totală de 1 oră şi 42 de minute.

Fenomenul se va produce în seara zilei de 27 iulie 2018, începând cu ora 20:14, şi se va continua târziu în noapte – eclipsa se va încheia pe 28 iulie 2018, ora 2:28.

Din România eclipsa va fi vizibilă în întregime, maximul producându-se la ora 23:21 (ora de vară). Ultima eclipsă totală de Lună, observabilă din ţara noastră în astfel de condiţii, a avut loc pe 15 iunie 2011.

Mai mult de atât, chiar pe 27 iulie 2018, planeta Marte se va afla aproape de Lună, distanţa unghiulară va fi de 6,4 grade. Ca spectacolul ceresc să fie complet, în aceeaşi noapte planeta Marte va fi în opoziţie. Când o planeta se află în opoziţie va putea fi observată în cele mai bune condiţii pe cer toată noaptea, având maximul de strălucire şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop.

„Cu ajutorul telescopului principal de la sediul Observatorului Astronomic din Bârlad, eclipsa totală de Lună va fi transmisă live pe facebook. Pagina oficială a Planetariului şi a Observatorului Astronomic din Bârlad: www.facebook.com/astrobarlad, şi pe site-ul AstroBârlad: www.astrobarlad.wordpress.com. Observațiile astronomice din stradă şi transmisia live pe Internet vor fi posibile numai dacă cerul va fi senin!”, transmite domnul Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf Planetariu/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Fenomenul va putea fi observat din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, dar nu va fi vizibil din America de Nord şi de Sud, Japonia şi o parte din Rusia.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *