5 iunie- Ziua Mondială a Mediului. Cum stăm cu poluarea în Neamț

Ziua Mondială a Mediului – 5 iunie – a fost instituită în anul 1972 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei “Ecologia Umană” de la Stockholm.

În fiecare an, ONU stabilește o temă pentru a celebra această sărbătoare. Anul 2019 este dedicat activităților menite să reducă poluarea aerului. Eforturile și angajamentele pe termen lung ale Uniunii Europene urmăresc atingerea unor niveluri ale calității aerului care să nu afecteze sănătatea umană și mediul.

Agențiile pentru Protecția Mediului din România sunt parte a componentei instituționale bazată pe cooperare, utilizată de UE (alături de componenta legislativă) pentru a reduce nivelul de poluare a aerului.

În privința surselor de poluare atmosferică, acestea sunt variate și pot fi antropice sau naturale: arderea combustibililor fosili (folosiți în producerea energiei electrice, transporturi, industrie și gospodării), utilizarea solvenților și procesele industriale (de exemplu în industria chimică și extractivă), agricultură, tratarea deșeurilor, erupțiile vulcanice, praful aeropurtat, dispersia sării marine și emisiile compușilor organici volatili din plante (surse naturale de emisie).

La nivelul județului Neamț, în vederea monitorizării automate a calității aerului, funcționează 3 stații de monitorizare dotate cu analizoare automate ce monitorizează calitatea aerului on-line și fac parte din Reţeaua Naţională de monitorizare a calităţii aerului. Agenția Națională pentru Protecția Mediului validează și certifică datele de monitorizare și le transmite Comisiei Europene.

Poluanţii monitorizaţi sunt specifici fiecărui tip de staţie şi se raportează la valorile limită prevăzute în Legea nr. 104 din 15 iunie 2011 privind calitatea aerului înconjurător.

Pe teritoriul județului Neamț, în primele 5 luni ale anului 2019, s-au înregistrat 9 depășiri la indicatorul pulberi  în suspensie PM10 (măsurătorile s-au efectuat prin metoda gravimetrică – de referinţă), depășiri ce au fost cauzate de condiții meteorologice nefavorabile (ceață, calm atmosferic etc.), Legea 104/2011 permițând maxim 35 depăşiri ale valorii limită la indicatorul pulberi în suspensie PM10 pe an.

În consecință, calitatea aerului la nivelul județului este una bună, corespunzătoare criteriilor legislației specifice în vigoare.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy