8 noiembrie – Ziua ingerilor


Ziua de 8 noiembrie reprezinta pentru crestini o zi de cinstire a tuturor ingerilor, dar in special a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Arhanghelii Mihail si Gavriil  sunt conducatorii cetelor de ingeri. Mihail este reprezentat cu o sabie de foc in mana dreapta, iar Gavriil cu un crin alb, ambii avand aripi. Mihail este considerat ingerul dreptatii si purtator al maniei lui Dumnezeu. Lui ii sunt atribuite cele zece plagi prin care au fost pedepsiti egiptenii si se spune ca tot el va suna trambita pentru Judecata Universala a lumii. Arhanghelul Mihail este adesea descris ca fiind purtatorul cheilor raiului si un aprig luptator impotriva diavolului.

În limba ebraică, numele Mihail înseamnă “Cine este ca Dumnezeu?”, în timp ce Gavriil înseamnă “bărbat-Dumnezeu”.

Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică de prin veacul al cincilea şi ea s-a răspândit repede în tot Răsaritul creştin.

Sunt foarte multe biserici in lume care si-au luat ca ocrotitori pe cei doi arhangheli. In Romania multe manastiri au acest hram, printre ele Arnota (Valcea), Clocociov (Olt), Frumoasa (Iasi), precum si Varatec din judetul Neamt. Numele de Mihail si Gavriil sunt foarte raspandite in lume. In Romania in jur de 1.300.000 de oameni poarta aceste nume sau derivatele lor.

Pe aceasta cale le uram un calduros “La multi ani!” tuturor celor care poarta numele de Mihaela/Gabriela, respectiv Mihai/Gabriel.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy