Analiza sistemului medical nemțean

După o lună de zile în care am vorbit despre sistemul de sănătate nemțean, a venit momentul să tragem concluzii.

1. Șpaga sau relațiile fac diferența între o asistență medicală de calitate și una de mântuială, de multe ori șpaga făcând chiar diferența dintre viață și moarte. Se întâmplă acest lucru pentru că așa i-am obișnuit noi pe medici și acum nimeni nu mai poate să-i dezobișnuiască.

2. Șansele de supraviețuire în cazul afecțiunilor majore sunt foarte reduse la Neamț, deoarece nu avem suficienți medici pregătiți și nici aparatura necesară. Se întâmplă asta deoarece am investit în ultimii 20 de ani în spitalele din Neamț fără să ținem cont de priorități, ci doar de posibilitatea de a fura și primi para-ndărăt de la investiții. Acum abia vedem că se fac primii pașii ce ar fi trebuit făcuți cu foarte mulți ani în urmă.

3. Nesimțirea este ridicată la nivel de normalitate pentru unele cadre medicale. Se întâmpla acest lucru deoarece niciun manager de spital din Piatra-Neamț nu a avut curajul necesar să sancționeze sau să dea afară nesimțiți care de altfel nici nu prea pot fi dați afară, întrucât au intrat pe posturi cu șpagă și sunt ținuți în brațe de cei care au încasat șpaga sau poate o mai încasează și acum pentru ”continuitate”.

4. Lipsă totală de profesionalism în zona eșaloanelor secundare conducerii spitalelor. Dacă e clar că conducerile spitalelor sunt agreate sau, mai pe românește, numite politic, cei din spatele lor, care ar trebui să fie interfața profesionistă între necesitățile spitalelor și dorințele politicienilor habar nu au ce să ceară și nici nu au inteligența organizatorică și managerială necesară să îmbine nevoia politică de imagine a liderilor politici cu prioritățile unităților medicale. Se întâmplă acest lucru exclusiv din cauza tuturor medicilor care accepta ce li se bagă pe gât, acceptă să își țină pacienții în jeg și microbi intraspitalicești, acceptă să lucreze în condiții improprii și acceptă tot de frică să nu fie dați afară. De foarte multe ori cei care au putere de decizie nici nu știu care sunt nevoile reale ale corpului medical, deoarece acestea nu ajung la urechile lor.

5. Sistemul corupt, mizer și inuman se perpetuează și din cauza nemțenilor care sunt foarte mămăligoși și nu sunt capabili să își ceară drepturile și nici măcar să reclame atunci când acestea le sunt încălcate. Se lamentează scriind pe facebook și vorbind pe banca din fața blocului sau casei unde locuiesc.

În toată această lună în care am avut ca tematică sistemul medical nemțean, două relatări ne-au rămas întipărite în minte și dorim să le menționăm separat.

Primul aspect care ne-a marcat a fost atunci când am început să primim sesizări legate de cazuri în care cei de la maternitatea din Tîrgu Neamț sunt acuzați de cei de la Piatra-Neamț că țin femeile gravide cu complicații până în ultimul moment când starea lor de sănătate se agravează foarte mult și apoi le trimit parcă în bătaie de joc la spitalul județean, vineri seara. Indirect, cei din Tîrgu Neamț sunt suspectati că vinerea fac ”curățenie” prin cazurile care ar putea să le strice sfârșitul de săptămână și le trimit la Piatra existând povești cu medici care, deși figurează sâmbăta și duminica ca fiind la serviciu, adică la spitalul din Tîrgu Neamt, în realitate sunt acasă și sunt chemați doar dacă arde.

Dintre toate povestirile venite din partea pacienților sau aparținătorilor cele mai revoltătoare ni s-au părut cele în care protagoniste sunt două asistente de la secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Aceste asistente, spun cei care reclamă, sunt transferate de la fostul spital din Roznov și au o atitudine de totală lipsă de interes față de bolnavii internați pentru boli în stadii terminale folosind expresii de genul ”oricum a venit aici ca să moară” sau ”nu mai contează că oricum urmează să moară”. Dacă aceste lucruri sunt adevărate și acesta este comportamentul unor asistente, atunci avem de-a face cu un miracol. Faptul că nimeni nu le-a bătut crunt până acum chiar este o minune.

O alta concluzie colaterală este răspunsul la întrebarea: Ce înseamnă să fii ”mafiot” în sistemul de sănătate?. Este o întrebare la care credeam că vom răspunde greu, dar nu a fost așa. Mafiot în spitalele din Neamț este sinonim cu ”anestezist”. Acest personaj fără nume și prenume nu are reclamații de la nimeni, nu știe nimeni cum arată la față, dar apare în toate poveștile cu șpagă și este încadrat în fraza ”și un milion pentu anestezist”. Este foarte posibil ca banii să nu ajunga de fiecare dată la ”anestezist”, dar folclorul îl transformă pe acest cadru medical în cel care ia și de pe vii, și de pe morți, nu are reclamanți și nu îl știe nimeni cine e.

Ce am descoperit că se intâmplă bine în sistemul de sănătate nemțean

Se renovează pediatria de la spitalul din Piatra-Neamț. Adică CJ Neamț și Guvernul au pus foarte mulți bani, mână de la mână și se pune în sfârșit la punct locul unde sunt tratați sute de copii din tot județul.

Se mărește UPU de la spitalul județean din Piatra-Neamț, un alt lucru extrem de important pentru tot județul. Concomitent s-au depus și proiectele pentru înființarea câtorva heliporturi în Neamț ceea ce corelat cu modernizarea UPU va însemna o șansă în plus la viață pentru foarte mulți nemțeni.

Ce se întâmplă acum este al doilea pas important în sistemul spitalicesc din Neamț. Primul pas s-a făcut în anii 2012-2013 când s-a schimbat modul de cheltuire a banilor prin spitale și s-a terminat cu epoca în care pacienții aduceau de acasă totul de la seringă până la pastile.

Desigur că acești pași ar fi trebuit începuți acum 20-25 de ani, dar până acum doar s-a furat, acum abia se începe ce trebuia început de mult.

Soluții pentru sistemul medical nemțean? Foarte simplu. O întâlnire de tip dezbatere unde să fie invitați medici, asistenți, manageri din sistemul medical, aleși locali, presă și orice persoană care crede că poate contribui la îmbunătățirea situației și fiecare să ia cuvântul pe rând și să expună o problemă, dar și cum vede rezolvarea ei.

La final, lista cu probleme și posibile rezolvări să fie supusă online unei dezbateri publice pentru completarea în dreptul fiecărei probleme cu posibile variante de rezolvare după care profesioniștii în zona medicală să stabilească care sunt prioritățile dintre toate probeleme semnalate, iar politicienii să aleagă împreună cu managerii din sistemul de sănătate soluțiile optime pentru rezolvarea acestor probleme.

După un astfel de demers, făcut cu simț de răspundere, nu doar formal, nemțenii nu mai pot spune că sunt probleme dar nu au cu cine să le discute, cei din sistemul de sănătate nu vor mai putea spune că nu sunt probleme sau dacă sunt nu au soluții, iar cei care trebuie să găseasca soluții nu mai pot spune că nu au soluții. Și, cel mai important lucru după o asemenea dezbatere, managerii de spitale vor putea să impună soluții incomode pentru șpăgari sau incompetenți, soluții care până acum erau blocate de intervențiile și presiunile la toate nivelurile din partea șpăgarilor și incompetenților din sistemul medical. Deci: conștientizare, recunoaștere, variante și soluții.

Pentru a nu se spune că nu s-a luat în calcul aceasta variantă, în urma consultării cu specialiști din sistemul de sănătate din SUA propunem celor care se ocupă de reabilitarea pediatriei să includă în proiect și instalații de cabluri electrice și de rețea pentru montarea de camere de luat vederi în drepul fiecărui pat.

O cameră de luat vederi care să meargă direct la internet costă 100 euro, iar restul sistemului informatic costă maxim 10.000 euro, deci o cheltuială minoră când vorbim de o reabilitare. Cu un astfel de sistem orice părinte care își lasă copilul internat la pediatrie primeste o adresă de internet și o parolă cu care poate să vadă de pe calculator, laptop sau telefon 24 din 24 ce face copilul său. Desigur că o parte din personalul medical nu va fi de acord cu așa ceva, căci un asemenea sistem modern ar însemna că părinții pot vedea când nu se schimbă lenjeria copilului, când micuțul este lăsat să plângă 2 ore, când este bruscat etc., dar un asemenea sistem ar însemna cu adevărat o aducere a pediatriei la nivelul anului 2017.

Ce ziceți, domnilor care aveți puterea de decizie? Ar merita părinții care își lasă copii la pediatrie să nu mai stea cu inima strânsă și să poată să își vadă copilul online oricând ? Haideți să fim primul spital din România care să aibă un astfel de sistem, că nu e nici scump, nici complicat, e ușor de securizat, de administrat și de utilizat.

Iosub Robert

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy