ATENȚIE: Nu accesați astfel de link-uri. Campanie de prevenire a virusului informatic Ransomware

Sursă foto – IPJ Neamț

Clienții ORO primesc mesaje de pe diverse nr (naționale sau internaționale) cu textul “Pachetul dvs. este pe drum, urmăriți-l aici” urmat de un link.

Accesând linkul respectiv se deschide un site fake al unui operator internațional de curierat care solicită descărcarea unei aplicatii.

În urma instalării aplicației respective, telefonul clientului este infectat cu un virus, care trimite SMS-uri. Posibil aplicația instalată să afecteze și conturile bancare!

În cazul în care clienții reclamă astfel de mesaje primite recomandăm:

Să nu instaleze aplicatii de pe link-uri primate prin SMS
Să sesizeze CERT.RO – Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) pe email la alerts@cert.ro sau telefonic 1911
Dacă telefonul permite, sa marcheze mesajul ca spam
Să raporteze linkul catre Pagina de raportare phishing Google – https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/report_phish/?hl=ro

În cazul in care clientul confirma ca a instalat aplicatia:

Să puna telefonul în safe mode
Să dezinstaleze aplicația
Să folosescă un antivirus din Google Play/Magazin Google (pana acum avem info că sunt afectate doar terminale Androi) pentru scanarea telefonului/să se adreseze unui service GSM

Ransomware este un software folosit pentru șantaj, ce împiedică accesul la fișiere sau chiar la întregul sistem infectat, până la plata unor sume de bani pentru redobândirea controlului.

Vă recomandăm să păstrați copii ale datelor importante, să folosiți o soluție de securitate performantă și să evitați accesarea de linkuri sau fișiere din email-uri nesolicitate.

Ransomware este un program malițios care se distribuie prin intermediul poștei electronice, SMS sau aplicații tip mesagerie și care, odată accesat, criptează unele fișiere sau întregul sistem informatic.

Ulterior, pe ecranul calculatorului/telefonului, apare o cerere de răscumpărare (ransomware note) formulată pentru ca victimele să poată reintra în posesia informațiilor/datelor/fișierelor pierdute.

De asemenea, există și malware care odată cu instalarea lui clonează sistemul informatic și orice cartelă SIM introdusă într-un astfel de dispozitiv.

O copie digitală este transmisă către autor, fără ca victima să sesizeze, sistemul informatic desfășurând procesul de clonare și transfer concomitant, în fundal (background).

Astfel, autorul dobândește controlul asupra oricăror aplicații, autentificarea putând fi efectuată și de autor prin folosirea cartelei SIM clonate.

În cele mai multe cazuri, cartela victimei este blocată și inutilizabilă după clonare.

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț vă recomandă să nu plătiți suma cerută pentru decriptarea fișierelor, dacă sunteți infectat, întrucât de cele mai multe ori nu veți recăpăta fișierele.

Anunțați de îndată Poliția în cazul în care sunteți victime ale unor atacuri.

Pentru a vă proteja de astfel de atacuri, vă sfătuim să faceți back-up-uri regulate ale datelor stocate pe sistemul informatic, să mențineți sistemul updatat și să instalați un program de tip antivirus.

De asemenea, nu dechideți niciodată un atașament primit de la o persoană necunoscută sau un link neobișnuit trimis de un prieten, pe rețelele de socializare. 

***

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy